Vegan kaassaus van cashews

vegan kaassaus

Kaashewsaus, voor spagh’n cheese of vegan fondue

Hoi! Kun je nog niet zonder dierlijke kaas? Jawel hoor! Google maar eens op zuivelindustrie + dierenleed, informeer jezelf en laat goed tot je doordringen wat je ontdekt. Maak daarna deze vegan kaassaus voor door je spaghetti, macaroni, fussili, lasagne, penne, gnocchi, parpadelle, tagliatelle, ravioli, knakkiknelli, spirelli, balbolli, pietsjiepietelli of canneloni. Oké niet alles in die laatste zin is een bestaande pastasoort maar wat nog niet is kan nog komen. In ieder geval kun je nu verder met je leven zonder dierlijke kaas door je sliertknotsen balbolli. Win win.

Ingrediënten vegan kaassaus:

Voordat je je knakkiknelli voor twee, gekookt in water met twee gekneusde tenen knoflook, zout en een scheut olijfolie, afgiet, draai je een eersteklas kaasvervangende saus in elkaar van de volgende ingrediënten:

– 50 gram cashewnoten, ongebrand en ongezouten
– 1 eetlepel olijfolie
– een paar naaldjes verse rozemarijn of een ander (Italiaans) kruid naar keuze
– water (of witte wijn)
– 1 klein theelepeltje zout of meer of minder, naar smaak
– een paar flinke schudden knoflookpoeder
– gemalen kurkuma
– 3 eetlepels (met een bergje) edelgistvlokken

vegan kaassaus

Bereidingswijze kaashewsaus:

1. Knikker de cashewnoten in de keukenmachine met de scherpste mesjes bedrijfsklaar. Giet er een eetlepel olijfolie bij en zet de machine aan. Als je keukenmachine niet zo’n enorme krachtpatser is laat de cashews dan eerst een paar uur weken in koud water of een paar minuutjes in gekookt water.
2. Check na een tijdje of er al een smeuïg papje in de bak zit en veeg met een pannelikker prut van de zijkanten van de bak af terug naar het midden.
3. Zet de machine weer aan en voeg de rozemarijn toe.
4. Schenk één voor één 5 eetlepels water (of wijn) in de bak van de draaiende machine.
5. Voeg knoflookpoeder en zout toe. Och en voor de kleur mag er best een snuf kurkuma bij. Deed ik niet, die kaas kan geler.
6. Voeg 6 eetlepels water toe, de machine staat nog steeds aan, check.
7. Schep nu drie eetlepels edelgistvlokken in de draaiende machine en laat nog even gaan tot een glad papje.
8. Plemp het papje in een pannetje en verwarm, onder voortdurend roeren met een garde, tot het mengsel weer wat brokkeliger wordt. Pas op dat het niet aankoekt aan de bodem. Zet het vuur heel laag.
9. Blijf kloppen en voeg vier eetlepels water toe. Als je denkt dat je meer water nodig hebt, prima, als je denkt dat je liever wijn toevoegt in plaats van water jahaaa doe lekker. Blijf doorkloppen tot het papje weer warm en glad is en haal de pan van het vuur.
10. Deze saus is klaar.

vegan kaassaus

Serveertips:

  1. 1. Meng de saus door in olijfolie gebakken ui, knoflook(poeder), (gedroogde) peper, een courgette in kleine blokjes, 200 gram spinazie en zes gehalveerde cherrytomaatjes voor een groenterijke voedzame saus voor over de volkoren spaghetti. Aldus. Heerlijk.

2. Kook een bloemkool en serveer haar met de kaassaus.

Kaasfondue

Als je de hoeveelheid van de kaashewsaus aanpast (vergroot), kun je er in fonduen. Ik probeer dat graag eens uit. Reken maar dat ik dan wijn gebruik om de fondue aan  te lengen. Ik bedoel: bij wie kan ik aanschuiven?

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven