Kaneelmuffins met walnoot

Kaneelmuffins

Hoi! Kaneelmuffins. De laatste tijd heb ik relatief veel muffins gemaakt. Ik maakte muffins voor een cd-presentatie en muffins voor een festival over duurzaamheid. Veel verschillende muffins. In mijn notitieboekje heb ik ze allemaal benoemd zoals de afleveringen van de sitcom Friends benoemd werden.

The one with the…

Ik weet niet of je ernaar keek, Friends? Of misschien kijk je er nu wel naar. In ieder geval begint de naam van iedere aflevering van die serie met The one with the… of The one where… Dus ik heb in mijn boekje staan: Die met de bruine slierten erbovenop, Die met de framboos, Die met de roze stip, Die met groene versiering en Die met de walnoten. Die laatste muffins, Die met de walnoten, zijn mijn persoonlijke favoriet. Dat zijn zeg maar de muffins waar Ross en Rachel elkaar krijgen. Dat komt vooral omdat er veel kaneel in zit. Dus eigenlijk is de naam Die met veel kaneel inhoudelijk accurater. Maar omdat je op iedere muffin een walnoot ziet liggen is het voor de nietsvermoedende muffin-uitkiezende voorbijganger handiger om er aan te refereren met Die met de walnoten.

kaneelmuffins
Die met de walnoten liggen hier op de achterste schaal.

Ik zei bijvoorbeeld tegen iemand die niet kon kiezen maar die wel zei dat ie erg veel van kaneel hield: “oh, neem dan die met de walnoten, daar zit heel veel kaneel in!” Als ik deze meneer had gezegd “oh, neem dan die met veel kaneel erin!” dan had hij aan de muffins niet kunnen zien welke ik bedoelde. Ik bedoel maar. Het luistert nauw hoor, het begeleiden van personen die een muffin moeten kiezen. Goed, het recept voor Die met de walnoten dus.

kaneelmuffins

De ingrediënten voor twaalf kaneelmuffins:

– 175 gram zelfrijzend bakmeel
– 50 gram fijne rietsuiker (kan ook andere suiker zijn)
– 1 snuf zout
– 1 theelepel baking soda
– 2 theelepels kaneel
– 12 halve walnoten, voor elke muffin één
– 200 milliliter kokosmelk of andere plantaardige melk
– 70 gram sojaboter uit een kuipje (kan vast ook met plantaardige margarine maar die had ik niet in huis)
– 1 eetlepel appelazijn
– 30 milliliter maple syrup
– 1 theelepel vanillearoma (optioneel)

Benodigdheden en babypuzzels

Het zou handig zijn als je zo’n muffinblik voor in de oven hebt waar precies twaalf cakejes in passen. Zorg wel ook voor twaalf papieren muffinvormpjes die je weer in de twaalf inkepinkjes in de ovenvorm kunt puzzelen. Nou ja puzzelen, dat valt wel mee, ik moet aan zo’n babypuzzel denken weet je wel zo’n kubus met losse vormen die je dan door hun eigen inkeping in de kubus moet drukken. En dat je dan altijd weer de driehoek door het vierkant probeert te rammen en de cirkel door het ovaal. Gewoon om te kijken of het kan. Dat heb je bij zo’n muffinblik dus niet, dat past gewoon allemaal, jammer wel.

Bereidingswijze kaneelmuffins:

Okidoki. De bereidingswijze spreekt voor zich.

1. Gewoon alle droge ingrediënten goed mengen met elkaar (zonder de walnoten hoho nee, die komen pas later aan bod!).

2. In een andere kom de natte elementen goed mixen. Ik deed dat met een garde en ja, de sojaboter blijft een beetje schilferig, is in het geheel niet erg, gewoon vertrouwen hebben.

3. En dan voeg je de natte mix bij de droge, of andersom, en meng je alles weer heel goed tot een mooi beslag.

4. Dat beslag giet je in de papieren muffinvormpjes in het muffinblik en in ieder vormpje leg je een halve walnoot op het beslag.

kaneelmuffins

5. Als je dit recept voor je het begon te maken al één keer doorgenomen had dan weet je dat je de oven had moeten voorverwarmen naar 180 graden Celsius. Als dit niet het geval is, ja, jammer, dan moet dat dus nog even gebeuren nu.

6. Als de oven heet genoeg is gaat het blik vol muffins erin en dan wacht je gewoon een minuut of 20 a 25 tot de muffins gerezen, gebakken en gebruind zijn.

7. Dan haal je ze uit de oven, en laat je ze even afkoelen in het blik. Laat dan de papieren vormpjes verder afkoelen op een rooster. En klaar is kees.

Klopt, dit zijn niet die met de walnoten, dit zijn ginger ale muffins, maar ik heb geen foto van die met de walnoten op een rooster. Mooi rooster dit hè? Heb ik zelf verzonnen en opgebouwd.

Kees

Kees? Ik heb één Kees in mijn directe omgeving en die Kees heb ik nog nooit betrapt op het maken van muffins. En al helemaal niet in mijn keuken. Alhoewel Kees wel in hetzelfde dorp woont als ik. Maar nee, niet hier vandaag in mijn keuken hoor, die Kees. Klaar ben ík. En jij ook nu, als je niet nog wacht op het opwarmen van je oven dan. Je had het recept ook gewoon even vooraf moeten doornemen, tsss.

kaneelmuffins

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven