Knappernepspekcroutons!

Knappernepspekcroutons met andijviestamppot, vegan braadworst en jus
Direct naar het recept

Hoi! “Dit broodje is nu wel echt kneiterhard, zal ik het weggooien?” Mijn man vanochtend, over een afbakpompoenbroodje dat twee dagen geleden al was afgebakken en in aluminiumfolie verpakt lag te glinsteren in onze broodtrommel. “Nee laat maar liggen, ik verzin er nog wel wat mee voor bij het eten vanavond!” was mijn reactie. En nu is het zover. Koken. Ik maak andijviestamppot. Met vegan braadworst, jus en……KNAPPERNEPSPEKCROUTONS!

Lekker marineren

Knappernepspekcroutons, de vervanger van spekjes

Knappernepspekcroutons? Jep! Ik ga er zo achter komen wat dat zijn. In mijn hoofd zijn ze krokant, zout en een beetje vettig. Zo kunnen ze de hartige vettigheid van de traditionele stukjes spek of bacon door de stamppot prima vervangen! Prima? Niks prima, prima is de grootste vijand van fantastisch! Heb ik van horen zeggen. Die knappernepspekcroutons kunnen die stukjes vlees fantastisch vervangen! Dus ik ga ze maken, en wel heel rap nu!

Hier zijn de knappernepspekcroutons al afgebakken.

Pompoendictatortje

Het pompoenbroodje in kwestie ligt in de meeste supermarkten tussen de in plastic verpakte afbakbroden. Twee dagen geleden waren we op een verjaardag waar de pompoenbroodjes de eettafel overheersten. Vandaar dat wij wat overgebleven broodjes mee naar huis namen. Daarvan is er dus nu nog ééntje over en dat probeert nu ons en onze eettafel te overheersen. Ik hak het broodje nog net op tijd in stukken. Zo. Zeg maar dag met je vloergebakken buikje jij klein pompoendictatortje van me! Hop, door de stamppot met jou!

Doei!

(Scrol naar beneden voor de instructies om van je pompoendictator een spekvervanger te maken.)

Kneden en marineren, dat zal het pompoendictatortje leren

Knappernepspekcroutons!

Course: Topping voor stamppottenCuisine: HollandschDifficulty: Beetje makkelijk wel
Hoeveel

2

porties
Voorbereidingstijd

5

minutes
Marineertijd

30

minutes
Baktijd

5 -10

minutes
Total time

35

minutes

Vegan spekjesvervanger voor over stamppotten.

Ingredienten

  • 1 oudbakken pompoenbroodje

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel maple syrup (esdoornsiroop), agavesiroop kan ook

  • 1 theelepel tabasco

  • 1 eetlepel (liefst van die stroperige) balsamico

  • halve theelepel rookzout (of ander zout, maar rookzout geeft wel een wat vlezerige smaak aan het geheel)

  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze

  • Snij het pompoenbroodje in kleine blokjes.
  • Meng alle andere ingrediënten goed door elkaar.
  • Was je handen goed schoon en kneed brood en de marinade voorzichtig maar goed door elkaar.
  • Laat de gemarineerde stukjes brood zich minstens een half uur vermaken in hun marinade.
  • Verhit dan een eetlepel olijfolie in een bakpannetje en bak de knappernepspekstukjes al omscheppend een minuutje of vijf op hoog vuur.
  • Tja en nu de rest van de maaltijd nog hè? Gewoon lekker stamppot en zo maken op je eigen manier. En die knapperdingetjes strooi je er dan gewoon overheen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven