Knisperige rauwkost spring rolls en gefrituurde rijst loempiaatjes. Eens iets anders.

Hoi! Op Instagram volg ik een aantal veganistische kookkunstenaars. Deze medeplantaardigen van over de hele wereld maken bij vlagen bezielende foto’s van hun gerechten. Regelmatig zie ik knapperig kleurrijk groenvoer gerold in rijstpapier voorbijkomen. Deze plaatjes zien er altijd zo prachtig uit dat ik vaak denk DAT WIL IK OOK! Nou, het is zover hoor.

Ik zet een pannetje water op het vuur om een half kopje rijst in te laten koken.

Ik begin met het maken van twee sausjes. Voor het eerste smaakgevertje vijzel ik een klein handje gezouten pinda’s grof, en doe daar 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels rijstazijn, een theelepel tahin (sesampasta), een theelepel sambal en een theelepel citroensap bij.

Ik heb de rijst inmiddels in het reeds kokende water gedaan.

Het andere papillenstrelertje is een klein kommetje alprosojayoghurt met een scheut olijfolie, wat witte azijn (balsamico- of wijn- of rijst-), knoflookpoeder, peper en zout.

Wel goed mengen,  niet zoals op de foto dus.   Is de rijst al afgegoten en met het deksel op de pan aan het nagenieten van zijn hete bad? Ja! (Ik praat vaak tegen en met mezelf, vanaf nu dus blijkbaar ook op schrift.)   Nu prepareer ik vulling nummer één. Ik snipper een stukje verse peper, een teen knoflook en een uitje en ik vijzel een kleine handvol hazelnoten. Ik vijzel half, het is lekkerder als het stukjes noot blijven, dus geen pasta van wrijven hoor, alleen in mootjes stampen!

Een pan wordt warm, heet eigenlijk wel, en de hazelnoten gaan er in. Even roosteren, dan een eetlepel sesamolie erbij en de uisnippers toevoegen. Strooi wat kurkuma en citroengraspoeder erbij. Dan knoflook en peper laten mee fruiten. Vervolgens de rijst meebakken op hoog vuur.  Paar rozijntjes erdoor mixen en afblussen met een eetlepel sojasaus. Op smaak husselen met peper en zout.  

  Dan week ik mijn allereerste rijstpapiervel ooit, tranen in mijn ogen van ontroering natuurlijk, en leg het op een schone theedoek die ik een beetje nat heb gemaakt. En nu komen er drie foto’s waarop je hopelijk kunt zien hoe ik rol.   

  Zo. Rol. Ik. Dus. Deze rijstrolletjes dan. Ik ben nog aan het twijfelen of ik deze rolletjes ga frituren tot loempiaatjes of niet. Ik hoop het wel. Zo meteen ga ik eerst de rolletjes maken waarvan ik zeker weet dat ik ze niet in hete olie ga laten zakken. Die maak ik met kraakverse groenten. Maar eerst wacht ik even tot mijn mans muziekleerling haar les heeft genoten zodat ik weer vrij spel in de open aan de woon-die-ook-als-leskamer-gebruikt-wordt grenzende keuken heb!     Heb ik nog chilisaus eigenlijk? Zo even checken. Zou leuk zijn, bij de gefrituurde loempiaatjes. Raar trouwens, ik maak altijd zelf sausjes maar verlang dan toch ook naar de kant-en-klaar sauzen die ik associeer met het gerecht dat ik bereid. Gewoontedier. Als ik het niet heb ga ik het ook niet maken vandaag. Ik heb al saus.   Ja ik kan weer! Ik heb allerhande dingen bij de hand om in het rijstpapier te rollen, zie de ingrediëntenlijst helemaal onderaan. Zie hier een compilatiefoto ter inspiratie. Vogue.  

Zo heb ik een slablad met daarop basilicumblaadjes, avocado, tomaat, zongedroogde tomaatjes, geroosterde salademix van pitten en zaden en peper en zout in een rijstvelletje gewalsd. Qua smaak Italiaans georiënteerd. Maar ook sla met avocado, hazelnoten, rozijntjes, reepjes groen van een bosuitje en een beetje van het pindasausje. Die rol smaakte meer naar Azië. Of ook basilicum met avocado, bosui, tomaat, zongedroogde tomaat, geroosterde salademix en een beetje sojayoghurtsaus, weer een Italiaantje. En ook augurk met sla, tomaat en bosui, lekker Hollands. Kun je vast wat mee, laat je lekker gaan.

Na dit gerol frituur ik alle rijst-met-rijstrolletjes op één na (om het verschil te proeven, oordeel vooral zelf). Dat gaat heel snel en makkelijk in de zonnebloemolie. Ik heb geen chilisaus. Hier volgt weer een compilatiefoto, ditmaal closeups van de smikkelrollen op weg naar onze blijde maagjes.

Het valt ons niet tegen mag ik wel zeggen. En ik zit vol nu. Echt vol. Mijn foto’s zijn niet zo indrukwekkend als de exemplaren die ik op Instagram voorbij heb zien komen. Maar oefening baart kunst.  Mijn laatst gedraaide flapjes zagen er al stukken professioneler uit dan de eerste. Ga ik vaker maken dus, deze gevulde rijsthuidjes.

Doei!  

Ingrediënten voor een flinke hoeveelheid dichtgevouwen rijstpannekoekjes:   14 vellen rijstpapier    

Voor de pindasaus:
1 handje gezouten pinda’s
1 theelepel tahin (sesampasta), kan ook zonder, of gebruik een beetje sesamolie
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels (rijst)azijn
1 theelepel citroensap
1 theelepel sambal  

Voor de sojayoghurtsaus:
1 klein kommetje sojayoghurt
1 scheutje witte (balsamico)azijn
1 scheut olijfolie

flinke snuf knoflookpoeder
zwarte peper
zout  

Voor de vulling van de te frituren hapjes;
1 half kopje rijst
1 uitje in snippers
1 teen knoflook in snippers
1 stukje verse peper in snippers
kurkuma
citroengras
handje rozijntjes
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel sojasaus
zwarte peper
zout  

Voor de vulling van de ongefrituurde rollen:
1 halve komkommer in plakken en/of reepjes
1 grote tomaat zonder zaad, lijsten of vocht, in reepjes
1 avocado in reepjes
beetje groen van bosui in reepjes
blaadjes basilicum
geroosterde slamix (zaden en pitten voor door de salade, even roosteren in een droog pannetje)
wat hazelnoten
wat rozijntjes
wat zongedroogde tomaatjes in olie
zwarte peper
zout                

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven