Knolselderijsoep met walnoten en rozemarijn

knolselderijsoep

Ja hoi! Goed geslapen? Ik wel. Kort maar goed. Kon niet zo goed in slaap komen maar dat geeft niet, ik hoef de deur toch niet uit. Gaan jullie doen dan? Ik wil eerst een rondje hardlopen. Ga ik toch de deur uit ja? Ik zal voorzichtig zijn.

Thuiswerken

Ik ga ook een beetje thuis werken. Niet mijn ding trouwens, thuis werken, haha ik riep het altijd al, maar nu weet ik het zeker. Voor mij is thuis niet om in te werken. Maar het lukt wel hoor, dat thuis werken. Vooral ook omdat ik een man heb die het gewend is om thuis te werken. Hij zit heel gefocust achter zijn laptop te lezen, te tikken, online lessen te geven aan scholieren. Ik kijk daar dan een tijdje naar en dan weet ik ook een beetje hoe het moet, dat thuis werken. En dan ga ik weer een poosje door. Tot ik word afgeleid. Zo ongeveer iedere vijf minuten. Als een kat door een vlinder.

knolselderijsoep

Knolselderijsoep van een hele knol

Koken en eten gaan hier thuis ook gewoon door en dat lukt gelukkig prima. Dat is dan ook liefhebberij.  Geen werk. Dus ik deel vandaag hier het recept voor een overheerlijke maaltijdsoep van een hele knol knolselderij. Super lekker smaakt deze soep. Echt troostvoer, maar wel gezond. Knolselderijsoep.

Komt ie.

Ingredi├źnten voor de knolselderijsoep:

– 1 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
– 1 ui, gesnipperd
– 2 tenen knoflook, in kleine stukjes
– 1 klein stukje verse peper naar eigen smaak, als je wil, je kunt ook andere of geen peper gebruiken
– 1 takje verse rozemarijn als je die toevallig in de tuin hebt staan. Of ontoevallig, bewust geplant daar, zoals ik dat ooit gedaan heb. Maar je kunt ook prima een gedroogd kruidje naar eigen wens en smaak gebruiken!
– 1 klein handje walnoten
– 2 bouillonblokjes
– 1 theelepel mosterd
– nootmuskaat naar smaak
– olijfolie en/of plantaardige boter om in te bakken
– zout

Gaan we.

1. Verwarm de elektrische oven voor op de hoogste stand.
2. Doe de helft van de stukjes knolselderij in een ovenschaal en meng ze met twee eetlepels olijfolie, 1 fijngesneden teen knoflook, de naaldjes van de helft van het takje rozemarijn en wat zout naar eigen smaak en wens. Dit worden de croutons voor je soep. Zet de schaal zo’n kleine 20 minuten, of tot de knolselderij zacht van binnen en knapperig van buiten is, in de voorverwarmde oven. Schep tussendoor alles even om.
3. Verhit wat olijfolie en/of plantaardige boter in een soeppan en fruit hierin de ui, de rest van de stukjes knoflook en de naaldjes rozemarijn plus de stukjes peper even tot de keuken lekker geurt.
4. Doe de overgebleven stukjes knolselderij ook in de pan en bak ze een minuut of vijf al omscheppend goed aan.
5. Laat nog eventjes doorbakken op een iets gematigder vuur en giet er dan driekwart liter gekookt water bij. Verkruimel de bouillonblokjes erdoorheen en roer alles goed.  Breng weer aan de kook en laat tien minuten pruttelen op een kalm temperatuurtje.
6. Pureer de soep met de staafmixer en roer er nog een theelepel mosterd en wat nootmuskaat naar smaak doorheen. Strooi de walnoten door de soep.
7. Schep de croutons met entourage uit de ovenschaal in de soep en serveer de boel.
8. Over dat serveren heb ik nog een tip: kook wat (zilvervlies)rijst erbij voor extra vulling. Smaakt prima in deze soep, knolselderijstsoep!
9. Haha! Knolselderijstsoep!
10. Doei!

P.S: je kunt ook uitgebakken vegan spekjes in deze soep serveren, lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven