Knolselderijstamppot met groentejus

knolselderijstamppot

De knollen op hebben

Hoi! Ik heb de knollen niet op, integendeel, ik heb een dikke knol selderij in mijn groentekast liggen. Het is een Twentse uitdrukking: de knollen op hebben. Dat is wanneer je ontzettend moe bent en eigenlijk alleen nog maar wil slapen. Ik heb ontzettende trek en wil eigenlijk alleen nog maar eten. Daartoe moet ik eerst een maaltijd in elkaar flansen. Gelukkig heb ik dus die knolselderij in die groentekast liggen.

Groente, waar bewaar ik dat?

Nee ik heb niet een hele kast gereserveerd voor groentes trouwens, alhoewel ik snap dat je dat eigenlijk wel verwacht van een veganist. Het is een deel van een bijkeukenkastje dat gereserveerd is voor groenten die niet in de koelkast bewaard hoeven worden. Daar liggen dan tomaten, aardappels, uien, courgettes, aubergines, paprika’s, komkommers en zo meer te wachten tot ik ze kom ophalen voor op de snijplank en in de pan. Gek genoeg heb ik voor knoflook dan weer een status aparte bakje in een keuken-stellingkast heel dicht bij het fornuis. Weet je dat ook weer.

Wat jij wil (knolselderijstamppot misschien?!)

Goed, knolselderij dus. En aardappels. Of aardappelen. Dat mag dus allebei hè? Net als groentes en groenten. Aardappelen is gangbaarder* en zou deftiger klinken… Ja? Oh! Maar je mag het dus zelf weten.

*Ik heb nog nooit aardappels een gang zien baren trouwens, dat zal dan wel minder gangbaar zijn. Huh?

knolselderijstamppot

Knolselderijstamppot met Incredible Burgers

Goed, knolselderij dus. En aardappelen. Met een groentejus. En ik maakte er nog van die Incredible Burgers bij maar ikzelf vind die niet lekker, ik hoop jij wel, en als niet, maak er dan iets anders bij, als je ze wel lekker vindt, maak ze er dan wel bij want dat is lekker met die jus en die knolselderijstamppot.

Hier, de ingrediënten, wij aten er met zijn tweeën van:

– 460 gram knolselderij (of gewoon 1 knol, want dat was het, geschild, ik woog ‘m na het schillen, gewassen en in stukjes gesneden)
– 330 gram aardappelen (geschild, ook pas gewogen na het schillen, vraag me niet waarom, gewassen en in stukjes gesneden)
– 1 ui, heel fijn gesneden
– 2 tenen knoflook, heel fijn gesneden, echt zo fijn, ik droom er nog van
– 1 hele ferme kneep “bakken zonder palmolie” van Flower Farm (of andere bakmargarine, of gewoon een olie om in te bakken)
– 400 gram fijngesneden Italiaanse groenten (ik gebruikte gewoon een kant en klare zak uit de supermarkt, je mag ook zelf groenten naar keuze in hele kleine stukjes snijden hoor!)
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 1 eetlepel maïzena
– 1 kneep ketchup (of een schud, als je niet zo’n knijpfles hebt)
– 1 dikke theelepel mosterd
– zwarte peper
– nootmuskaat
– eventueel zout

knolselderijstamppot

Bereidingswijze:


1. Kook knolselderij, aardappel, ui en knoflook samen in een pan met ruim water in een minuut of twintig stampgaar.
2. Verhit “bakken zonder palmolie” of margarine of olie of allebei in een hapjespan of zoiets en bak de fijngesneden groenten een paar minuten op hoog vuur. Laat de groenten daarna nog wat doorbakken op lager vuur, terwijl je af en toe roert.
3. Voeg 400 milliliter water toe aan de groenten en verkruimel en roer er het bouillonblokje door. Laat even lekker pruttelen.
4. Meng de eetlepel maizena met 2 eetlepels water en laat even staan. Voeg het na een paar minuten toe aan de groenten en laat alles weer even pruttelen. Plop nog een kneep ketchup en een theelepel mosterd in de saus en meng goed.
5. Giet knolselderij, aardappel, ui en knoflook af. Strooi er zout, peper en nootmuskaat overheen, knijp er eventueel nog wat van de bakboter op en stamp er een fijn potje van.
6. Serveer de knolselderijstamppot met de groentesaus en een vleesvervanger of een salade of gebakken champignons of zo, wat je lekker vindt, waar je zin in hebt!

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven