Koesterzwammen, krielfriet en slungelsalade

Hoi! Het is weer die tijd van de dag. Dat we binnen niet al te lange tijd een bord eten voor onze neuzen willen hebben staan. Liefst iets warms ook nog. En gezongen. Ik bedoel gezond. En gebronsd. Door dat zonnen natuurlijk.

Ingrediƫnten voor de twee van bij ons thuis:

– 700 gram rode krielaardappeltjes
– 250 gram snijbonen
– 1 helft van een in de lengte gehalveerde komkommer
– 3 bosuitjes
– 250 gram oesterzwammen
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– 1 klein vers rood pepertje
– 1/2 takje verse rozemarijn
– 1 greep pecannoten
– 1 klauw gedroogde tutti frutti
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– 2 eetlepels olijfolie
– 4 eetlepels pruimenazijn
– 1,5 theelepel rietsuiker
– zwarte pepermolen peper
– zoutmolen zeezout
– (huisgemaakte) veganaise, klik op recept voor een lekker recept van de vegan challenge website.

Allereerst snijdt mijn man de “lelijke” stukjes uit de rode krielen. Ik vind ze helemaal niet lelijk, die stukjes, ze zijn gewoon anders, en ik durf ze ook best gewoon te eten, maar ja, als mijn man ze eruit wil snijden dan mag hij dat doen. Arme stukjes. Of niet. Misschien gaan ze wel een groot avontuur tegemoet. Via de groenbak de wijde wereld in. Wat een globetrotters.

De aardappelsnijwerkjes worden zorgvuldig gewassen. Dan neem ik het over. Met een aardappelschilmesje en uit de losse pols transformeer ik de krieltjes in frietachtige vormpjes. Twee eetlepels zonnebloemolie bepotel ik met mijn handen door de patatten. En dan gaan ze bakkeleien. In de oven. Op de hoogste stand. Keizerlijk? Pauselijk? Wat is de hoogste stand? Pauselijke patatjes. Als het allitereert is het waar.

Tijd zat om verder te keukenklanken. Ik maai ui, knoflook en peper om tot een smaakpotpourrietje. En fruiten maar, die melange. En fluiten maar. Gezongen, gezond, gebronsd, gefruit en gefloten. Ris! De blaadjes van een half takje rozemarijn fruiten even mee.

Uitgefruit? Oesterzwammen erbij. Tien minuten op hoog vuur. Koester zwammen met twee eetlepels pruimenazijn en doe de noten en tutti frutti erbij. Op zachtste vuur warm laten wezen. Ik verpulver nog wat zeezout boven de pan ook.

De snijbonen heb ik gedopt en in hun geheel in een pan water gedaan. Die pan heb ik op een pitje gezet. Ik kook ze tien minuten en giet het water af. Of ik bewaar het kookvocht voor iets anders waar ik snijbonensmaak bij nodig heb. Ik laat het weten als ik weet wat dat is.

Een komkommer snijd ik in de lengte doormidden. Een van de helften verdeel ik in lange snijboonvormen. Komkommerbonen en snijbonen gaan met drie bosuitjes in ringetjes in een slabak en worden besprenkeld met twee eetlepels pruimenazijn, anderhalve theelepel rietsuiker, peper en zout.

De Pauspatat heeft een half uur gehittepetit in de oven en blijkt al goed gaar en knapperig te zijn. In een schaal ermee en zeezout eroverheen gemalen, en vlug een beetje.

Ik heb nog wat homemade veganaise voor bij de frietekes dus dat is mooi lekker. Alles is klieklakklaar dus smullekesmikkelen maar! Knatjelekker natuurlijk!

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven