Wortelpotje met bonenschoteltje

Koken met Janna

Hoi! Koken samen met kinderen is tof. En zeker ook een wortelpotje. Kids zeggen dingen als:

Het mag wel iets zachter, het vuur, anders wordt het straks te heet en dan moeten we heel lang wachten. Maar het is wel leuk dat je dan nog even kan spelen. 
Janna, 5 jaar.

Samen met Janna maakte ik een wortelpotje dat vergezeld van een avocadomayonaise en een bonenmaisschoteltje een lekkere smaakcombinatie in een opgerolde wrap bleek te zijn. Het ging zo.

Bereidingswijze wortelpotje:

1. Ik raspte en waste de penen en Janna sneed ze in schijfjes. Ik hakte een ui en een schone knol venkel in stukjes en zette alvast een pan op het fornuis.
2. Hoog vuur. Olijfolie in de pan, ui erbij en fruiten maar. 
3. Janna schoof een stoel bij het fornuis, ging daar op staan en schoof samen met mij de venkelstukjes zo van de snijplank de pan met ui in.

4. Nadat Janna drie minuutjes roerde, lieten we de wortelstukjes ook in de pan glippen. Terwijl Janna doorroerde en ik het vuur wat middelhoger zette, dus eigenlijk lager zette, overlegden we over de smaakmakers.
5. We werden het eens en ik strooide met kurkuma, kaneel en laos. Op gevoel. Janna proefde een stukje uit de pan gehaalde en afgekoelde wortel en strooide hier en daar nog wat meer van de genoemde specerijen over de wortel en venkel. Ook allemaal op gevoel. Dille. Dacht ik. En ik liet Janna het gedroogde tuinkruidje ruiken. Ja. Zei Janna. Dille ging er ook door. Weer op gevoel.
6. Tot slot roerden we er een verkruimeld blokje bouillon en een klein glaasje water doorheen.

Bereidingswijze avocadomayonaise en bonenschoteltje:

7. Terwijl dit alles pruttelde op een zacht vuurtje prakte Janna twee avocado’s
8. en mengde ik in een pan: maïs, zwarte bonen, gepelde tomaat, kaneel, kurkuma en laos goed door elkaar op een matig vuurtje.
9. Ik verkruimelde ook hier weer een bouillonblokje doorheen en mengde alles goed.
10. Een handje zilveruitjes en een kinderhandje verkruimelde pepernootjes voegden we nog toe en ook dit potje bleef pruttelen op een zacht vuurtje.

11. Janna sneed een halve zoete puntpaprika in kleine stukjes, ik sneed die stukjes weer in hele kleine stukjes en deze roerden we door de geprakte avocado. 12. We maakten de avocadonaise af met zout, knoflookpoeder, olijfolie en witte balsamicoazijn. De hoeveelheden? Die bepaalden we weer op gevoel en door tussendoor telkens even te proeven. Janna is hier goed in. Ik ook wel.

13. We riepen Janna’s zusje, papa en mama en mijn man erbij. Zij dekten de tafel en verwarmden de wraps. We smikkelden met zijn allen en complimenteerden Janna met haar snij-, kook- en smaakkunsten.

We maakten er trouwens ook nog een salade bij. Als je ook een salade erbij wilt serveren geven Janna en ik je daarin helemaal de vrije hand, succes!

Doei!

Ingrediënten voor het wortelpotje:

– 600 gram penen
– 1 ui
– een knol venkel
– 1 plantaardig bouillonblokje
– gemalen kurkuma
– kaneelpoeder
– gemalen laos
– gedroogde dille
– olie
– goed gevoel voor smaken

Ingrediënten voor het bonenschoteltje:

– 1 blik mais
– blik zwarte bonen
– 1 blik gepelde tomaten
– kaneel, laos en kurkuma
– 1 blokje bouillon
– handje zilveruitjes
– handje pepernoten (speculaasjes doen de truc ook)
– goed gevoel voor smaken

Ingrediënten voor de avocadomayonaise:

– 2 avocado’s
– zout
– knoflookpoeder
– 1/2 zoete puntpaprika
– olijfolie
– witte balsamicoazijn
– goed gevoel voor smaken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven