Kruimel met peer en vanillesaus

Hoi! Laatst kookte ik in andermans keuken met anderkinds hulp. Die lieve kleine kruimels hielpen vooral heel goed bij het maken van het toetje. Dat toetje was een crumble met peren. We gebruikten:

– 3 flinke peren, gewassen en in stukjes gesneden
– 2 handjes rozijnen
– 2 flinke eetlepels appelkaneelstroop
– rasp van een biologische citroen
– sap van de helft van die citroen
– kaneel
– bloem
– witte basterdsuiker
– sojaboter
– plantaardig vanilledessert

Oven op de warmste stand en handen uit de mouwen! Riep ik naar de meisjes. Gelukkig stond de oven te hoog voor hen om erbij te kunnen dus die oven nam ik voor mijn rekening. Evenals de perenstukjes en de rozijnen. Die deed ik in een ovenschaal en mengde ik goed met citroenrasp en -sap, appelkaneelstroop en extra kaneel. Dat deed ik alvast met blote schone handjes.

De meisjes stroopten de mouwen op, wasten grondig hun handjes, ik waste de mijne ook nog een keer, en ik stortte wat bloem in een mengkom. Daarbij schepte ik wat sojaboter en strooide ik flink wat basterdsuiker. Nou meiden, ga maar kneden! En dat deden ze.

Ik legde ze uit dat het deeg uiteindelijk uit allemaal kruimels moet bestaan. Op hun aanwijzingen deed ik er af en nog wat meel, suiker en/of sojaboter bij. En kneden maar en hier en daar een hapje proeven en toen gingen ze over op kruimelen en proeven en toen hadden we kruimel! En die kruimel ging over de peren in de ovenschaal en die schaal ging dan weer de oven in. De kruimel kwam er zo weer uit na een minuut of twintig, vijfentwintig:

Het bleek een zeer goed gelukte kruimel te zijn. Standaard kruimeldeeg verhoudingen zijn zoiets: 100 gram bloem 4 eetlepels (witte basterd)suiker 50 gram sojaboter Maar als je het door twee kleine meisjes op gevoel laat scheppen dan komt het ook goed. Giet er nog wat veganistisch vanilledessert overheen en je avond kan niet meer stuk.   Doei!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven