
Bánh xèo, kurkumapannenkoekentaart
Hoi! De hartige kurkumapannenkoekentaart in deze blogpost is geïnspireerd op bánh xèo. Bánh xèo is een hartige Vietnamese gevulde rijstpannenkoek met veel kurkuma in het beslag. Nou heb ik nog nooit bánh xèo geproefd, heb ik in dit recept in plaats van rijstmeel, bloem gebruikt én heb ik ook nog een taart gebouwd van een viertal pannenkoeken in plaats van dat ik ze stuk voor stuk dichtvouwde met hun vulling erin.
Daarom noem ik mijn gerecht “hartige kurkumapannenkoekentaart met groentes”. Zo stoot ik hopelijk niemand voor het hoofd wegens culinaire overtredingen.

Een tip
Wij eten dit kleurrijke zoute gebak met zijn tweeën schoon op. Een fles sojasaus op tafel kan wat extra sappig- en hartigheid betekenen voor de liefhebber. Deze laatste mededeling zal ik ook nog even bij “TIPS” hieronder in de receptkaart vermelden, daar is die plek tenslotte voor bedoeld. Vergeet ‘m hier maar even, anders is het straks geen verrassing meer en dat zou zonde wezen. Flauw hè? Nou ja daar helpt die sojasaus straks ook mooi bij!
Hartige kurkumapannenkoekentaart met groentes
Course: Overig2
personen30
minutes40
minutes1
hour10
minutesIngredienten
- Voor de pannenkoekjes:
250 gram bloem
270 milliliter kokosmelk (uit een blikje)
2 eetlepels maizena
2 theelepels gemalen kurkuma
1 theelepel (fijne) rietsuiker
zonnebloemolie
peper en zout
- Voor de vulling:
1 rode zoete puntpaprika in halve ringen gesneden
1 zakje gesneden witte kool
250 gram in plakjes gesneden kastanjechampignons
1 klein blikje edamameboontjes (160 gram), uitgelekt
1 jalapenopeper in ringetjes (minder mag ook, wat je aandurft!)
een paar blaadjes fijngesneden verse munt
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor naar 140°C. (Dit om straks de pannenkoeken warm te houden.)
- Meng 250 gram bloem, 270 milliliter kokosmelk, 250 milliliter water, 2 eetlepels maizena, 2 theelepels kurkuma, 1 theelepel suiker en peper en zout naar smaak tot een luchtig pannenkoekenbeslag.
- Bak de champignons in een beetje zonnebloemolie een minuut of drie en haal ze van het vuur.
- Snijdt alle groentes voor en zet ze klaar.
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een goede bakpan en schenk een kwart van het beslag in de pan. Laat even flink bakken, een minuutje of twee.
- Bestrooi de pannenkoek in de pan met een dun laagje witte kool.
- Verdeel een kwart van de puntpaprika, champignons, bonen, verse peper en munt over de pannenkoek en zet het deksel op de pan. Laat in een paar minuten alles zacht en gaar worden.
- Schep de pannenkoek met de groentes erbovenop voorzichtig op een bord (of schaal) dat in de oven kan en zet het bord in de oven.
- Herhaal stap 5 t/m 7 en schep de tweede pannenkoek voorzichtig op de eerste pannenkoek die al in de oven stond.
- Herhaal stap 5 t/m 7 en schep de derde pannenkoek voorzichtig op de tweede pannenkoek.
- Herhaal stap 5 t/m 7 en schep de vierde pannenkoek voorzichtig op de derde pannenkoek.
- Zet de taart op tafel en snijdt haar aan met een goed kartelmes. Smullen maar!
Tips
- Zet sojasaus en sambal op tafel zodat de liefhebber extra smaak kan toevoegen. Jaaaaa die sambal had je niet verwacht hè? Toch nog een verrassing.