Een recept voor feestelijke genieters
Hoi! Voor oudjaarsavond maakte ik weer eens een nieuwe versie van een vegan Beef Wellington. Een extra lieve “Lief Wellington” met bladerdegen hartjes. Ik was er trots op. Ik heb er zelfs over geschreven voor de krant; het artikel verschijnt hieronder zodra het verschijnt. Misschien staat het er nu al wel, misschien ook niet.
Vegan Beef Wellington: zo op
In ieder geval was deze versie van de vegan Beef Wellington zo op. Dat kwam omdat ie lekker was. Ja ik dacht: ik leg dat maar even uit. Het recept vind je ook hieronder, inclusief een kookvideo waarin je kunt zien hoe ik het allemaal maak in mijn keuken. Nu nog míjn keuken….
Een nieuwe fase, De Harz
Had ik al verteld dat we dit jaar naar het Duitse Harzgebergte verhuizen? Ja ja, we gaan op vakantie wonen, koken en bloggen. Dus dat wordt nog wat hè?
Laat me weten in de reacties wat je van dit recept vindt, of tag me op Instagram @vegaanbanaan met je eigen creatie.
Nou doei!
Hieronder volgt dus – als het artikel verschenen is – het artikel dat op 11 januari 2025 in de Twentse krant Tubantia verschijnt en dat gaat over platte peterseliestress (dank Steffie!) – een fenomeen dat al eens eerder beschreven is hier op deze website – en over de Beef Wellington waarvan je – ook hieronder – het recept en de kookvideo vindt. Zo. Nu heb ik alles uitgelegd en laat ik het verder over aan jou, de lezer, het universum of wat dan ook, doe er maar wat moois mee!
Lief Beef Wellington
Course: Ovenschotels en stoofpotjesDifficulty: hangt van je keukenskills af maar ja, dat geldt voor alle recepten8
porties45
minutes45
minutes1
hour30
minutesIngrediënten
- Voor de duxelles:
200 gram paddenstoelen (ik had een mix van kastanjechampignon, bundelzwam en oesterzwam)
takje verse tijm
takje verse oregano
teen knoflook
2 eetlepels edelgistvlokken
Zwarte peper en zout
Olijfolie
- Voor de vulling:
1 flinke zoete aardappel
1 verpakking plantaardig gehakt (250 gram)
Zwarte peper en zout
Olijfolie
- Voor de vepakking:
12 plakjes plantaardige boterhamworst (of ham, maar die had mijn winkel niet)
1 verpakking vers bladerdeeg (270 gram per stuk) (Als je net als ik ook nog hartjes wil uitsteken heb je nog een verpakking nodig, of je neemt twee of drie velletjes uit een diepvriesverpakking)
Bereidingswijze
- Voor de duxelles:
- Poets de paddenstoelen en snij ze iets fijner.
- Ris tijm en oregano van hun takjes en schil de teen knoflook.
- Pureer paddenstoelen, verse kruiden en knoflook in de blender of hak alles in hele kleine stukjes.
- Verhit olijfolie in een bakpan en bak het mengsel tien tot vijftien minuten op een gemiddelde temperatuur. Maak af met zout en peper naar je eigen smaak.
- Voor de vulling:
- Schil de zoete aardappel, snij in stukken, kook gaar en pureer.
- Ondertussen bak je het plantaardige gehakt in olijfolie en breng het op smaak met peper en zout.
- Meng de aardappel met het gehakt en kneed tot een vulling.
- Voor de verpakking:
- Verwarm de oven voor naar 200°C
- Leg twee ruime stroken vershoudfolie die elkaar deels overlappen op je aanrecht of werkblad. Leg daarop 12 plakjes boterhamworst in vier kolommen en drie rijen. Zie ook de kookvideo als je nog niet begrijpt wat ik bedoel.
- Verdeel de vulling over de plakken boterhamworst en rol de vulling met behulp van de vershoudfolie in de boterhamworst. Het wordt zo een mooi pakketje dat je even in de vriezer kun leggen om iets steviger te laten worden.
- Rol één bladerdeegplak uit en verspreid de duxelles hieroverheen. Je kunt ook smeren of de bolle kant van een lepel gebruiken. Verspreid het paddenstoelenmengsel gelijkmatig over het deeg.
- Leg het boterhamworst-zoete-aardappel-gehakt-pakket op de duxelles op het bladerdeeg en vouw er een mooi nieuw pakket van. PostNL en DHL kijken vol bewondering naar al die pakketten, denk je niet?
- Optioneel: steek wat hartjes uit een ander vel bladerdeeg en druk deze op het pakket.
- Dan mag de Lief Wellington een half uur in de oven. Als je ‘m later nog op wil warmen kan dat in een kwartiertje, maar anders is ie nu al goed.