Linzensoep en sla met pepercitroendressing. En wat gebazel over het leven en bier.

Hoi! We hadden een feestweekend, mijn man en ik. Dus dat vraagt om goed voer op zondagavond. Omdat mijn man vanochtend al aan linzensoep moest denken heb ik die soep ook maar gemaakt ook ja. Dikke vette maaltijdlinzensoep. Met een mooie knisperfrisse gezonde salade ernaast. Hieronder volgen de ingrediënten voor twee.

– 200 gram blonde linzen
– 1 Spaanse peper in kleine flintertjes gesneden
– 1 knoflookteen in piepkleine stukjes
– 1 ui in snippers
– 2 plantaardige bouillonblokjes
– 100 gram sla naar keuze, gewassen en gedroogd
– 1 biologische citroen, geraspt en uitgeperst
– 175 gram hele kleine witte champignons, schoongemaakt
– 1 halve komkommer in kleine stukjes
– 1 handjevol gemengde noten
– 2 boterhammen in stukjes gesneden
– 1 eetlepel sesamzaadjes
– 2 bosuitjes in ringetjes
– 125 gram taugé
– olijfolie
– zonbebloemolie
– 1,5 theelepel agavesiroop
– citroengraspoeder
– kurkumapoeder
– kardemompoeder
– ketoembarpoeder
– komijnpoeder
– zout

Ach de bereiding is verder vrij eenvoudig. Was de linzen, bak ui, knoflook en de helft van de peper aan in olijfolie samen met alle kruidenpoeders, giet er een liter water bij, verkruimel de bouillon erboven en doe de linzen erbij. In de drie kwartier dat dit alles moet pruttelen maak je de croutons voor de sla door het brood met wat olijfolie, zout en sesamzaadjes gemengd vijf minuten in een knetterhete oven te zetten. Verhit wat zonnebloemolie in een bakpan en bak daarin komijn en champignonnetjes zo’n tien minuten op hoog vuur. Zout erover. Roer citroensap en -rasp om met de andere helft van de peperflinters, twee theelepels olijfolie, de agavesiroop en meng deze dressing met sla, komkommer, taugé, noten, croutons en sesamzaadjes. Draai de champignonnetjes door de soep en strooi de bosuienringetjes erachteraan.

Kort hè? Net als het leven. Zeggen ze. Eigenlijk vind ik het leven ook lang. Maar ook wel te kort. Ik heb al best wat ‘lang geleden’ gespaard inmiddels dus in die zin is mijn leven er ook al lang. Gisteren vroeg ik me af hoe het zou zijn om als een bier te reïncarneren. Ja we zaten in de kroeg en genoten van een trappistenbier. Als ik terugkom als bier dan wil ik het hele bier zijn dus alle biertjes die getapt worden, het recept, het concept, de brouwerij, alles, en niet alleen een ketel of een glas van mezelf. En dan zou ik de bierdrinkers af en toe een beetje laten schrikken door ze de hand te schudden vanuit mijn glas. Dus dat.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven