Hoi! Vandaag een stevige linzensoep met ras el hanout-kruiden, kastanjechampignons, Hollandse roerbakgroenten, passata en tabasco. Dat klinkt wel als een mooie samensmelting hè? Ik waan me dan ook in een heleboel landen tegelijk bij het oplepelen van deze soep: Marokko, Nederland, Italië, Amerika.
Linzensoep vanuit Noorwegen
Fun fact: vanaf deze alinea ben ik niet meer thuis. Ik tik deze woorden in Noorwegen. In Sjoa om precies te zijn. (De foto’s zijn wel nog van thuis, daar maakte en at ik de soep.) Het is 7 augustus 2023 en Hans heerst hier. Hans is het extreme weer dat verwacht wordt, zo hebben ze haar genoemd: ekstremværet Hans (extreemweer Hans). Ze is al over Zweden getrokken en hier regent het inderdaad al de hele dag maar nog niet extreem extreem, dat wordt dan pas vanavond en vannacht verwacht. Ja dat vind ik best spannend. We kregen een Alarmbericht op onze mobieltjes en er wordt gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen… Gelukkig zitten we zo’n 50 meter boven de rivier de Sjoa. Waar gewoon op geraft werd vandaag trouwens, en morgen weer, dat zal me een spektakel geven, misschien leuk om te bekijken.
Maar goed daarom zitten we dus de hele dag binnen op onze – gelukkig – erg fijne overnachtingsplek met mooie grote ruimtes om lekker te zitten en te lezen, tekenen, schrijven, mediteren, contempleren, peinzen, thee en koffie te leuten, te klaverjassen en wat we allemaal niet nog meer gedaan hebben op deze druildag. Heerlijk wel. En het uitzicht is nog steeds Noors, dus onwaarschijnlijk mooi.
Maar goed, Marokko, Nederland, Spanje, Amerika en ook nog bericht vanuit Noorwegen, het is een waar vakantiesoepje toch? Komkommersoepje? Dat is voor een volgend blog dan.
Doei!
Linzensoep met kastanjechampignons en roerbakgroenten
Course: soep, maaltijdsoepCuisine: Marrokaans, Italiaans, Amerikaans, HollandsDifficulty: Super simpel gewoon, echt2
porties30
minutes40
minutes1
hour10
minutesIngredienten
265 gram uitgelekte linzen
1 pak passata
1 grote teen knoflook
1 ui
tabasco
groentebouillon
125 gram kastanjechampignons
400 gram Hollandse roerbakgroentes
citroensap
1,5 theelepel ras el hanout kruiden
3 eetlepels olijfolie
plantaardige yoghurt of kwark
1 eetlepel maple syrup
gemalen kaneel
Bereidingswijze
- Borstel de champignons schoon, snij hun vieze voetrandjes eraf en hak ze in vieren.
- Snij ui en knoflook fijn, zo fijn, oh zo fijn!
- Verhit een stoofpan en gulp er drie eetlepels olijfolie in.
- Doe champignons, knoflook en ui in de hete olijfolie en bak ze al roerend drie minuutjes op hoog vuur.
- Voeg de roerbakgroentes en 2 theelepels ras el hanout toe en roerbak nog twee minuutjes.
- Giet het pak passata leeg in de pan, verkruimel er een bouillonblokje door, roer goed door, giet er 3 a 4 dl water erbij, het is aan jou hoe stevig of slap de soep mag wezen, deksel op de pan laat maar 20 minuten sudderen.
- Laat ondertussen de linzen uitlekken in een vergiet. Ik spoel ze zelf ook altijd even af onder de kraan totdat het schuim van het linzenvocht is weggespoeld. Dat hoeft volgens mij niet, maar ik vind het een leuke activiteit dus ik noem het mijn hobby.
- Voeg na tien minuten de linzen toe aan de schotel en laat nog een minuut of 5 pruttelen. Langer mag ook, als je nog ergens mee bezig bent of zo, linzen wassen, bezoek vermaken, een broek vermaken, polonaise door de achtertuin of werken aan je droom.
- Maak het af met een theelepel tabasco, een eetlepel maple syrup en 2 eetlepels citroensap. Eventueel kun je nog een snuf gemalen kaneel toevoegen voor een extra warme smaak.
- Bij het serveren kun je nog een klodder yoghurt of kwark in de borden mikken en bestrooien met zwarte peper en een droppel olijfolie.
Tips
- Als je meer of grotere eters aan je tafel hebt kun je bij deze dikke soep nog couscous serveren. Of een lekkere broodsoort.