Lowlife scumcake, met appel en speculaaskruiden

Hoi! Ik moet oefenen. Ik kon al niet zo heel erg goed cake maken toen ik nog niet volledig plantaardig keukenrelde. Dus om in de toekomst niet-te-vreten-zo-gore-cake gerelateerde geweldplegingen te voorkomen ga ik vanavond een misdadige appelcake met pittige speculaaskruiden in elkaar batsen. Kijken wat het wordt. Ik hoop misdadig lekker.

Ik heb in ieder geval alle illegale drugs voor vegaan gebak in huis, van lijnzaad tot baksoda, van xanthaangom tot maïzena. Alleen geen sinaasappelsap en geen sinaasappel. Niet heel relevant denk je, voor een appelcake? Klopt wel. Dat zit zo. Ik ga uit van een recept van iemand anders. VAN IEMAND ANDERS? Ja, van iemand anders, ik jat. Ik ben mijn gebak- en taartcreatievaardigheden nog steeds aan het trainen. Het gaat steeds beter. Maar ik durf nog geen cake uit mijn blote hoofd te maken dus ik spiek bij mede vegane blogger Vegetus. Klik op hier voor het recept dat ik als basis gebruik. Ik vertel hier netjes wat je moet doen om mijn appelcake met pittige speculaaskruiden te maken. Als je mij niet vertrouwt, meer van sinaasappelsmaak houdt of misselijk wordt van speculaaskruiden dan volg je beter Vegetus’ recept. Maar waag het niet.

Goed. Dat allemaal gezegd hebbende begin ik met het helemaal kapot staafmixeren van twee geschilde en van klokhuis ontdane appels. Nee, appelsap heb ik ook niet in huis dus dat lossen we even anders op ja. Dus. Ik eindig met zo’n 160 milliliter appelprutmoes. Oh, ik zet de oven aan op 180 graden Celsius. Best handig voor straks. En ik zal even alle ingrediënten in chronologische volgorde opnoemen, hebben we dat ook meteen weer gehad:

Boevenbende 1:
– 2 koppen bloem (zie foto hieronder voor het type kop dat ik gebruik, je zou het ook een glas kunnen noemen, maar ook een kop, vind ik, een kop van glas)
– 2 eetlepels maïzena
– 1 theelepeltje vanillepoeder
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel baking soda
– flink wat geschud met een potje pittige speculaaskruiden
– flink wat gekonkel met een molen zout
Boevenbende 2:
– 2 appels
– 1 kop rietsuiker, zo’n zelfde glas van kop waar ook de bloem in ging, ik deed ‘m iets minder vol met suiker dan met meel
– 200 milliliter water
– 120 milliliter zonnebloemolie en wat van deze olie om de bakvorm mee te bevetten

  Voor boevenbende 1 meng ik twee boeventronies, sorry, ik bedoel koppen, twee koppen bloem meng ik met de maffïzena, de vanilleschooier, het bajespoeder, de hup-de-bak-in snoodaard, pittige speculaasonkruiden en het zout. In een andere kom gaat bende 2: de mombakkes vol deugnietsuiker, de tot moes gestampte appels, 200 milliliter water en 120 milliliter zonnebloemolie. Met een garde zorg ik ervoor dat er van de korrels rietsuiker niets meer overblijft. Opgelost staat netjes.   En dan nu de droge boevenbende bij de natte zooi gekieperd, goed doorgegarderd en in een met zonnebloemolie befoezelde cakevorm gedaan. Ik deed de troepen in een briochevorm trouwens, dat mag ook. Schuif maar in die oven en laat ze gaarkoken in hun eigen vet, zo’n 35 minuten lang.

Ik laat de cake volledig afkoelen voordat ik hem uit de vorm probeer te halen. Ik wil die boevenkop niet heetgebakerd in mijn handen laten verkorrelen natuurlijk. Lowlife scumcake barst uit elkaar van woede en drift wanneer je hem te heet nog uit zijn vorm probeert te halen. Pas na minimaal een uur kun je de scumcake voorzichtig benaderen. Let wel, echt heel voorzichtig hoor. Ik heb nog veel langer gewacht, voor de zekerheid. En omdat ik de schurk een dag van te voren al maakte.

Lowlife scumcake dus. Wat wil je ook, met zulke ingrediënten. Gelukkig zijn de verorberaars van de cake al net zulk lowlife scum als de cake zelf. Nee hoor, grapje, het zijn lieve zoeterds. Maar oordeel vooral zelf!

Oh ja, de scumbag smaakt zo lekker als een boef in roomsaus!

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven