Hoi! “Het doet me hier echt aan Beaufort denken!” of “Krijg je hier ook van die La Laguna vibes?” Altijd als mijn man en ik op vakantie zijn spreken we zo’n honderd keer per dag uit op welke stad, plek, berg, kust, op welk bos, meer, op wat dan ook dat betreffende iets lijkt. We zeggen dan ook altijd sorry tegen elkaar. Sorry dat ik wéér aan het vergelijken ben, dat deze stad niet gewoon haarzelf mag zijn, dat dit meer niet gewoon zijn eigen kringen mag rimpelen.
Het lijkt of alle vakanties en uitstapjes overal altijd tegelijkertijd aanwezig zijn op vakantie. Tijd en ruimte bestaan niet meer. Als we in Rome lopen komen we Trier tegen, aan een Spaanse rotskust zien we de Noorse fjorden, de miljoen miljard kerken die we bezichtigd hebben vloeien ineen in de kerk waarin we op dat moment rondkijken en het uitzicht vanuit ons huisje in Wales lijkt verdacht veel op die ene berg in de Duitse Harz.
Toen we afgelopen week op vakantie waren en afspraken dat we geen sorry meer zouden zeggen over het vergelijken van vakantieplekken, zagen we prompt allerlei dingen die ons nergens anders aan deden denken. Moesten we het daar weer over hebben natuurlijk, tss.
Bij thuiskomst na een week flink veel vakantieplekken vergelijken en heel veel eten op een vegan cruise, we aten er zo’n gang of veertig exclusief ontbijt en midnight snacks, stond ik zelf weer eens in de keuken. Zonder plan pakte ik wat dingen uit koelkast en keukenkastjes en begon te creëren. We gingen aan tafel en mijn man zei: oh wat een lekkere macaroni en kaas! Haha! Oké is goed, dit is mac ‘n lentilscheese dan.
Ingrediënten mac ‘n lentilscheese :
– 1 ui in stukken
– 2 fijngesneden knoflooktenen
– 1 gele paprika in stukken (kan ook een andere kleur paprika zijn)
– 1 theelepel mosterdzaad
– 2 theelepels gedroogde oregano
– 1 gedroogd chillipepertje, verkruimeld (of minder, of andere peper, of geen peper, naar eigen wens)
– 1 blik (400 gram) linzen, uitgelekt
– 5 zongedroogde tomaatjes uit een potje met olie
– 10 centiliter Leffe (bier)
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 2 flinke eetlepels edelgistvlokken
– 1 verpakking plantaardige kipstukjes
– macaroni voor twee personen
– olijfolie om in te bakken
– zout en peper
Hoe maken?
1. Fruit ui, knoflook en paprika even goed aan in hete olijfolie en strooi gedroogde peperkruimels, mosterdzaad en gedroogde oregano eroverheen. Roer goed.
2. Bak de linzen en de zongedroogde tomaatjes een paar minuten al omscheppend mee.
3. Giet 5 centiliter Leffe in de pan en verkruimel het bouillonblokje erboven. Roer weer goed. Laat een paar minuten pruttelen.
4. Bereid macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
5. Bak de kipstukjes in hete olijfolie bruin en knapperig.
6. Haal de pan met linzen van het vuur, stort alles in een staafmixerbestendige kom of beker en schep er twee eetlepels edelgist bij. Pureer de hele boel.
7. Doe de linzenkaas terug in de pan, giet er nog 5 centiliter Leffe bij en roer goed. Indien gewenst kan er meer Leffe bij, voor de smaak of voor de sausdikte. Laat nog heel even pruttelen.
8. Schep de kipstukjes door de saus en serveer met de macaroni. Mac ‘n lentilscheese!
9. Tip: serveer er in olijfolie gegrilde courgette- en tomatenschijfjes bij.
10. Eet smakelijk!
Doei!