Mac & Sauerkraut met saliepesto en kokoscourgette

Hoi! Mijn mans “lekker maar wat is het?” van gisteren heeft iets in mij uitgelokt. Dus ik maak macaroni zuurkool met saliepesto. En courgette met kokosrasp uit de oven.

De pesto. De staafmixer hakkelt eerst de volgende ingrediënten tot kruimeligheid:

– 16 blaadjes verse salie uit mijn tuin
– 1/2 hand peterselie
– 1 reepje verse cayennepeper
– 1 dun klein schijfje verse laos
– 1 teen knoflook
– 15 halve walnoten

Vervolgens smeuïgt de hakmesmolen deze pulver met:

– 8 draaien zout uit de molen
– 4 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels edelgistvlokken

Daar heb je het al, saliepesto. Hier gaat het verder maar als je alleen saliepesto wilde maken dan ben je dus nu al klaar. Geniet ervan!

– 360 gram zuurkool uit een potje

De zuurkool gaat zo uit het potje inclusief alle vocht in een pan. Dat wordt slowcooken. Op de laagste stand van mijn keramische kookplaatpitje linksonder op mijn fornuis welteverstaan. Stand 1 is dat.

Alvast gaat er een pan water op een pit voor de macaroni van later. En de oven gaat aan, op de hoogste stand.

– 1 courgette

wordt in dunne plakjes gesneden, in een ovenschaal gelegd en bepoteld met een mengsel van een eetlepel van de saliepesto en twee eetlepels olijfolie.

– 2 eetlepels witte balsamicoazijn,
– 1 ferme theelepel rietsuiker en
– 2 eetlepels kokosrasp

masseer ik er ook doorheen.

Eenmaal in de oven wordt de groente na 10 en daarna weer na 6 minuten opgepord en omgerold om hem 9 minuten na de laatste activiteit er weer uit te halen.

In die 25 minuten courgettetijd is er op het fornuis ook van alles gebeurd. Zo gaat de rest van de pesto door de zuurkool, twee koppen macaroni in kokend water en voeg ik op de valreep nog

– 3 eetlepels agavesiroop

aan de zuurkool toe.

De pasta afgegoten, goed gemengd met de zuurkool en alles in alleraardigste schaaltjes gedaan is het moment daar. Zal het smaken?

Daar ik tijdens het koken natuurlijk constant proef vermoed ik al wel dat het zal smaken. De zuurkoolmacaroni raakt de tong met wonderlijke aantrekkelijkheid. Zoet, zuur, salie en zout. Het klopt als een goed mormonenhuwelijk.

De courgetteschijfjes smaken er zachtmoedig lekker bij. Naar mijn mening zelfs iets té clement. Kokossmaak heeft iets lafs weeïgs. Vind ik. Mijn man zegt dat het goed is. Die steek ik in mijn zak dan. Nee niet mijn man. Die opmerking van hem. Op een kladje geschreven in mijn zak gepropt.

  Doei!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven