Mayonaise van avocado en sojaroom. Met gebakken krieltjes en rauwe witlofsalade.

Hoi! En garde! Opkloppen die sojaroom! Daar is ie tenslotte voor bedoeld! En die avocado? Maal maar aan gort! Want wat willen we!? Meer of minder volwassen, volwaardige, slankerige en veganistische mayonaise? Ik wil meer! Meer veganaises en vayonaises waar je ongelimiteerd je frietje in kunt verzuipen, je broodje gezond mee kunt bedruipen en je salade mee kunt versieren (hé lekkere salade, geloof jij in liefde op het eerste gezicht of moet ik nog een keer langslopen? *knipoog knipoog*). Door die guacamole roer ik het sap van een halve citroen en een klein theelepeltje zout. En dan klop ik room en avocadobrij luchtigjes, alsof er helemaal niets aan de hand is, door elkaar. Er is natuurlijk van alles aan de hand, dat is altijd zo, dat is de wereld dat is het leven, er zijn gewoonweg geen momenten waarop er helemaal niets aan de hand is. Maar dat negeerde ik dus net even, klopt (luchtigjes).

Ho ho ho wacht, wat is er aan de hand? De WiTloF. Dat is er aan de hand. De witlof wil gesneden worden, in ringen welteverstaan. En daarna wil de witlof gewassen worden. Dat ook nog. Dat doe ik dan maar. Ik heb 175 gram mango in blokjes gesneden en een potje vet al op de tafel gezet. Die eetlepel olijfolie roer ik om met het sap van de andere helft van de citroen en een eetlepel agavesiroop. Hop, door de witlof en de mango, met die dressing! Dat is er aan de hand. Strooien met zout en peper, een wat is er nu weer aan de hand walnoten over de salade en wat engelenhaartjes van chilipeper draperen, dat is er allemaal aan de hand, en kijk eens wat een plaatje:

En ondertussen had ik natuurlijk al lang een ovenschaal met 600 gram voorgekookte krieltjes door twee eetlepels zonnebloemolie gemengd in een oven staan. In mijn eigen oven, dat wel, niet zomaar een oven, excuses voor de verwarring. Hoe lang? Eigenlijk al zo lang als ik de rest aan het maken ben, sorry voor de verwarring, dat had ik ook eerder kunnen zeggen. Dat dat allemaal ook al aan de hand is. Ik zeg een half uur op de hoogste stand, tussendoor af en toe omroeren en checken of er niets aan de hand is. Of het te hard gaat, de krieltjes aanbranden of zo, ja je weet het niet hè, wat er allemaal opeens aan de hand kan zijn met zulke krieltjes in zo’n oventje. Vergeet niet te zouten.

Wat is er nu weer aan de hand? De tafel, de tafel wordt gedekt!  We gaan eten, dat is er aan de hand. Ik ga die krieltjes eens even lekker dippen in de avocadonaise, dat is een ding dat zo zeker ook aan de hand zal zijn.

Doei!

Ingrediënten voor alles wat er in deze blogpost aan de hand is:
voor de veganaise:
– 5 eetlepels sojaroom die opklopbaar is, dus dat ie ook luchtig als slagroom wordt wanneer je hem een paar minuten opklopt met een (hand)mixer of garde.
– 1 avocado
– sap van een halve citroen
– zout
voor de salade:
– 3 stronken witlof
– 175 gram mango
– sap van een halve citroen
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 eetlepel agavesiroop
– 1 wat is er nu weer aan de hand walnoten
– engelenhaarchilipeper, ik heb hier een zak van gekocht in een Duitse kruidentuin, erg decoratief mag ik wel zeggen, van mezelf mag ik dat wel zeggen, van u misschien ook wel, misschien ook nog wel van andere mensen
– peper
– zout
voor de gebakken krielen:
– 600 gram voorgekookte krieltjes
– 2 eetlepels zonnebloemolie
– zout naar smaak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven