Melanzane edelgistiana

melanzane

Hoi! Hé! Ik plaatste op deze website al eens een melanzane! Geen melanzane edelgistiana maar een melanzane di banana vegana. Je kunt het wel raden, er kwam geen edelgist kijken bij het recept uit 2018. Hier en nu wel. Ja. Hier en nu is het enige dat bestaat.

Nu doe ik wat makkelijker over de aubergine. Waar ik de aubergineschijven in 2018 nog geduldig liet weken in water met bloem om ze vervolgens werkelijk waar te frituren in hete zonnebloemolie, leg ik de aubergineschijven nu geheel on-voorbewerkt op het rooster in de oven. Nou ja, nu. Net. Of eigenlijk al weer een week of wat geleden. Nú tik ik deze woorden op het scherm. En nu deze. En dan nu een visueel stappenplan, maar je kunt ook hier en nu doorklikken naar het recept:

Direct naar het recept

Waar de oorsprong van het klassieke Italiaanse parmigiana di melanzane – parmezaanse aubergine – ligt is niet eenduidig. Parma, Sicilië of Napels, kies zelf maar. In ieder geval ligt de oorsprong van zowel de melanzane di banana vegana als die van de melanzane edelgistiania in Glanerbrug. In ieder geval van de twee specifieke recepten die nu op deze site te vinden zijn.

Kook ze, doei!


Melanzane edelgistiana

Melanzane a la edelgistiana

Course: Overig
Servings

2

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes

Ingredienten

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 aubergine

  • olijfolie

  • verse peper naar smaak (optioneel)

  • paar naaldjes verse rozemarijn (gedroogd mag ook wel)

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • 1 pak passata

  • 1 handje groene olijven

  • pasta voor twee personen

  • Voor de ‘parmezaanse kaas’:
  • 3 eetlepels edelgistvlokken

  • 3 eetlepels paneermeel

  • 3 eetlepels olijfolie

  • zout naar smaak

Bereidingswijze

  • Verwarm je oven op grillstand, haal eerst je bakplaat en rooster eruit (en dingen die je misschien opbergt in de oven).
  • Snipper een ui en twee tenen knoflook.
  • Was en ontsteel de aubergine en snij haar in plakken.
  • Beleg de bakplaat met bakpapier om ‘m schoon te houden en schuif ‘m terug in de oven, in de onderste lade.
  • Leg de plakken aubergine op het rooster van de oven. Schuif het rooster de oven in, helemaal bovenin, direct onder de gril.
    Laat de aubergineschijven 10 minuten onder de gril liggen, draai ze na vijf minuten wel even om en let op dat er niets verbrandt.
    Haal de aubergine weer uit de oven en zet de oven op 190 graden voor straks.
  • Gulp flink wat olijfolie (3 eetlepels) in een hete bakpan en fruit hierin ui, knoflook, verse peper, rozemarijn en oregano.
  • Schenk er een pak passata bij in de pan, roer goed door en laat een kwartiertje pruttelen. Mik er nog een handje groene olijven door.
  • Maak een vegan parmezaan van 3 eetlepel edelgistvlokken, 3 eetlepels paneermeel, 3 eetlepels olijfolie en flink wat zout naar smaak, wens en dieet! Roer alles goed door met een vork zodat je een vettige korrelige substantie krijgt.
  • Maak in een (eventueel ingevette) ovenschaal eerst een laag tomatensaus, strooi er wat “kaas’ over, daar een laag aubergine bovenop, dan weer tomatensaus, ‘kaas’, aubergine en eindig met een laag tomatensaus met kaas erbovenop.
  • Zet de schaal in het midden van de oven, een kwartier ongeveer.
  • Kook pasta voor twee personen en giet deze af.
  • Haal de schaal uit de oven en serveer de melanzane met de pasta.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven