Meneer Broccolistronk en mevrouw Töffel. Samen op een Löffel. Met dadels die slachtoffels werden.

Hoi! Ik las ergens dat broccoli niet ademt, maar hijgt. Meneer Broccolistronk ziet dan ook een beetje geelgroen vandaag. Gisteren waren hij en zijn broer al van hun gemeenschappelijke plastic supermarktjasje ontdaan. Zijn broer is al op, die ging gisteren in een dondermaarvanallesindepan-soep. Minestrone, mag je zo’n soep zo noemen? Nu ontdoet mijn man meneer B. van zijn roosjes. Ze zijn uitgedroogd en ruiken raar. Ze verhuizen naar de groenbak.

Zo. Mijn man schilt mevrouw Töffel (de aardappels.) Ik schil meneer B. Samen gaan ze in water op een vuur, gaar koken.

In een mok ligt een clubje dadelvriendjes in een sloot netvandekookaf-water in de week bij te komen van de week. Ze hebben niet door dat de week nog niet afgelopen is. Of ze hebben vrijdags vrij.

Wat erbij? Basilicum, er is nog een handje verse blaadjes, gezouten pinda’s, pepertje, knoflookje: zij klonteren gezellig samen onder mijn vijzelknots:

Een flinke dosis olijfolie windt zich op in een pan. Als het haar bijna te heet onder de glibberige voeten wordt schuif ik de vijzelgezelligheidsvereniging erin. Dat mengt lekker, ze mogen elkaar wel, de olie en de club.

Ik wacht heel even maar en dan doe ik schoongeborstelde kastanjechampignons en paprika erbij. Basilicum die gebakken wordt ruikt grappig. Ik doe dat bijna nooit, basilicum bakken. Basilicum vindt mij ook grappig ruiken, ik hoor het spul daar duidelijk over smoezelen. Ik voel me bekeken, snel een glas witte wijn en twee theelepels rietsuiker in de pan getikt en deksel op de pan gedaan. Zo, ik hoor niets meer, ja wat onherleidbare ongearticuleerde sis- en pruttelklanken. Even zachtjes laten sudderen.   De dadels worden slachtoffel: ik snijd ze fijn. Meneer B. en mevrouw T. worden afgegoten. Samen met de dadels worden ze gestampt. Och arme.   

  Zout uit een molen maal ik er doorheen alsook een scheut olijfolie. Nee. De olijfolie maal ik niet. Die laat ik er gewoon een beetje inlopen en dan roer ik de boel om.  

  Ook in de andere pan gaat zeezout. Zo. Mijn echtgenoot is erg enthousiast. De jus is misschien wel de lekkerste die hij ooit gehad heeft. Wie had dat gedacht? Met gebakken basilicumprut. Sommige koks zien basilicum bakken als een van de weet ik hoeveel hoofdzondes die je kunt begaan in de keuken. Ik niet meer. Eerst proeven dan oordelen is mijn motto. En dan nog. Smaken verschillen. En omkoken moet je ook weer liggen en willen.  

Bordbeeld. Doei! Ingrediënten voor meneer B. en mevrouw T.
– 1 stronk broccoli zonder roosjes (mag ook met, maar die van mij waren dus niet meer lekker)
– aardappels voor twee, geschild en in stukken
– 6 dadels met of zonder pit, haal de pit er wel uit liever
– 250 gram kastanjechampignons
– 1 rode paprika in repen
– 1 hand gezouten pinda’s
– 1 hand vers basilicumblad
– 1 teen knoflook
– 1 klein rood vers pepertje zonder zaadjes
– 1 glaasje witte wijn
– 2 theelepels rietsuiker
– olijfolie
– zout  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven