Vegan casserole met aubergine en zoete-puntpaprika en pastinaaktopping
Hoi! Ik liet me leiden door de dag en zo wandelde ik opeens door een prachtig natuurgebied, bestudeerde ik mijn uit de winter ontwakende tuin, deed ik overdreven lang boodschappen en stond ik om vier uur in de namiddag al eten te koken. Dat eten is nu bijna klaar. Het hoeft alleen nog even in de oven voor een krokanter laagje. Daarover later meer.
Wat is casserole? Van alles. Van ovenschaal tot stoofschotel, van ragout tot tajine en van lasagne en moussaka tot shepherd’s pie, je mag ze allemaal casserole noemen. Google maar. Casserole is het antwoord op alle vragen.
Must be the reason why I’m king of my vegan casserole
Wat maak je daar? Casserole! Waar bak je die casserole in? Casserole! Waar serveer je die casserole in? Casserole! Waar strooi je die vegan kaas overheen? Casserole! Wat breng jij mee naar het feest? Casserole! Waarom hoef je geen toetje? Casserole! Wat is de zin van het leven? Casserole! Probeer maar, het werkt altijd.
Ik noem mijn ovenschotel van vandaag….. rappapaaarappapaaaaa…….casserole!
Must be the reason why I’m king of my casserole. (Vrij naar Chris Brann)
Wat zijn dit?
Ingrediënten:
– een gesnipperde ui
– 1 teen knoflook in kleine stukjes
– 1 centimeter (groene) verse peper in flintertjes
– een aubergine in blokjes
– 2 eetlepels balsamico
– 2 in (halve) ringen gesneden zoete puntpaprika’s
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 1 eetlepel appelstroop
– een klein plakje kruidkoek
– 1 blik zwarte ogen bonen (425 gram bruto gewicht)
– 500 gram geschilde, gewassen en in stukken gesneden pastinaak
– 2 eetlepels edelgistvlokken
-1 handje fijngehakte gemengde noten
– zout
– nootmuskaat
– olijfolie
Casserole! Nou ja, het zijn in ieder geval de ingrediënten voor mijn casserole!
Must be the reason why I’m king of my casserole.
Casserole? Hoe maak je zoiets? Doe dat bijvoorbeeld als volgt:
Bereidingswijze:
1. Fruit de ui in olijfolie en voeg na een tijdje de knoflook en de verse peper toe.
2. Bak bij de ui en de rest in die pan de aubergineblokjes even aan alle kanten goed aan.
3. Giet er een eetlepel balsamico bij plus de zoete puntpaprika. Roer om en bak bak bak.
4. 100 milliliter water en een bouillonblokje gaan in de pan, samen met een eetlepel appelstroop, nog een scheut balsamico en een klein plakje volledig verkruimelde kruidkoek. Oh en de bonen, de zwartogige bonen, die ook. Laat ze maar staren met hun peulige kijkers. Laat sudderen op een zacht vuurtje.
5. Kook de stukjes pastinaak gaar in een laag water met wat zout. De wortel is gaar als je er makkelijk met een vork doorheen prikt.
6. Giet de pastinaak af en stamp hem fijn samen met de edelgistvlokken, zout zoveel je wil, een snuf nootmuskaat, een handje fijngehakte gemengde noten en een eetlepel olijfolie.
7. Doe de aubergine/paprika uit de pan in een ovenschaal en dek het mengsel af met de pastnaakpuree.
8. Zet de schaal 35 minuten in een oven waarin het 200°C is.
9. Doe ovenwanten aan, haal de schaal uit de oven en dien op met een kroon op je kop, al zingende:
Must be the reason why I’m king of my casserole!
Doei!
.