Notenkaasproeverij, het juryrapport

notenkaasproeverij

Hoi! Nou mij overkwam laatst zoiets leuks! Ik was aan het winkelen bij de Ekoplaza in Enschede, je weet wel de biologische supermarkt waar ze ook ontzettend veel vegan producten verkopen, jippie! Maar goed, ik liep daar met mijn boodschappenkarretje en toen sprak Renske, van de winkel, mij aan. Of ik niet iets wilde doen met het proefpakket vegan kaas dat Ekoplaza had ontvangen van Casa del Fermentino.

Casa del Fermentino? Jawel! Het huis van de gefermenteerden. De notenkaasjes van dit merk bestaan uit gefermenteerde noten met toevoeging van enkel water en zout. Lekker puur, lekker lekker! 

Bij het proefpakket zit een prachtig Engelstalig boek over fermenteren van noten. Alles wordt omschreven en uitgelegd: hoe fermenteren werkt, waarom het werkt, de geschiedenis van fermenteren, de verschillende fases en het allerleukste: hoe je zelf zulke prachtige notenkazen kunt creëren! Stap voor stap, inclusief de mooiste recepten.

En het allerleukste nieuws? Ik mag dat boek weggeven! Nou ja, allerleukst, ik zou het graag zelf krijgen want het is echt een heel erg mooi boek met prachtige foto’s en recepten… Dus als je me ooit nog eens een boek cadeau wil geven: Fermentino, door Michela Pagnani! Wil je het boek graag hebben? Laat het me weten voor 26 november 2020 via Instagram, Facebook, e-mail, telefonisch, per brief of persoonlijk, dan loot ik je mee. Als je wint, krijg je er van mij ook nog een bus edelgistvlokken en probioticacapsules bij. Zo ben je perfect uitgerust voor het maken van je eigen kaasje. 

En dan nu de proeverij. De proeverij? Ja, de proeverij! Omdat Ekoplaza zelf in deze gedeeltelijke-lockdowntijd geen proeverij kan organiseren en ik nog wel nèt vóór de aangescherpte coronamaatregelen de kans had om met een drietal vrienden en mijn man te proeven, testen en keuren, hebben wij die zware taak op ons genomen. Midden in een bos in Twente proefden we de kaasjes, bloot (de kaasjes, niet wij), en op toastjes, met een bokbiertje erbij.

Laat ik beginnen met toe te geven dat ik nooit een echte speciaalkaasliefhebber ben geweest. Mijn kaassmaak was altijd heel veilig: jongbelegen of belegen kaas voor op brood, een zachte mozarella, la vache qui rit of babybelletje ging er nog wel in (van die laatste twee schijnen trouwens vegan versies aan te komen, jippie!) en over de pasta ging nooit parmezaan maar wel grana padano. Brie is de enige schimmelkaas die ik soms lekker vond. 

Laat nou net de vegan brievariant van Casa del Fermentino de eerste kaas zijn die we proefden daar in dat bos met die bokbiertjes erbij!

Camelia bloomy rind. 

Bloomy rind betekent zoiets als donzige korst. En inderdaad, net als bij gewone brie knap je met je tanden eerst door een stevig maar fluwelig laagje heen waaronder dan de smeuïgheid zachtzurig over je smaakpapillen walst! Ik was erg onder de indruk van deze vegan brie en hoop dat de Ekoplaza in Enschede deze opneemt in haar assortiment.

Fermè Gerookte paprika / Kruiden en bloemen / Zwarte Peper

Deze drie pak ik even samen omdat ze alle drie dezelfde basis hebben: cashewnoten, water en zout. Qua lekkerheid en aanvullende smaken verschillen ze. Unaniem wordt de zwarte peper variant als lekkerste van deze drie gekozen: zwarte peperig pittig met een mooi zuurtje erachteraan! De bloemige kruidenvariant mag ook op veel bijval en smaakenthousiasme rekenen, ze eindigt echt vlak na de peperkaas, het scheelde een haartje. Gelukkig niet een haartje dat aan de kaas kleefde. De paprikavariant, ja je moet echt van paprikapoeder houden voor deze. Maar als je dat doet, dan eindigt dit kaasje in jouw geval waarschijnlijk met stip op één! Bij ons niet. Kwestie van smaak.

De structuur van deze drie cashewkaasjes is stevig crèmig. Je kunt ze snijden en smeren en waarschijnlijk ook verkruimelen, maar dat hebben we nog niet uitgeprobeerd.

Fermè Pecannuts en cranberries

Ook deze fermè heeft weer dezelfde basis van cashew, zout en water, maar hierdoorheen zitten ook nog pecannoten en cranberries als zoetnotige smaakmakers! Het kaasje smaakt heel erg lekker, zoetig notig en doet het heel erg lekker op een melbatoastje. Dit kaasje voelt aan als – en smaakt eigenlijk naar – een pateetje. Door de cranberries haalde dit beleg ook al wat kerstgevoelens naar boven bij de herfstvakantiegangers die deze proeverij mogelijk maakten.

Cicioni Amandel en cashew

Dit mijn man en mij reeds bekende en geliefde kaasje is mild zurig, en de neutraalste van allemaal. Geen extra smaken bovenop de amandelen en de cashewnoten. Dat heeft als voordeel dat je echt proeft wat fermentatie doet met de smaken van de “noten” (amandelen zijn pitten en cashewnoten zijn zaden, dus eigenlijk is dit een pittenzadenkaasje). En wat het doet met de smaken? Het verzuurt, verdiept en verzilt de nootachtige smaken van de amandel en cashew. Mmm.

Grattino geraspte Fermentino van cashews en macademia’s 

Voor deze strooikaas werd later in de kaasproefweek een ware vegan macaroni bolognese bereid. Wanneer je deze korreltjes los proeft, dan gebeurt er niet zo heel veel met je smaakpapillen. Maar! In combinatie met het warme zoetzuur van de tomatenrijke bolognesesaus gebeurde er wel degelijk heel veel met de smaakpapillen: de Grattino versterkte en verhartigde de smaken op subtiele wijze, zonder de overheersende zurigheid van bijvoorbeeld een Parmezaan. 

Conclusie

Voor deze ex-liefhebber van de mildere kaassmaken zijn deze kaasjes ideaal en smaakvol subtiel op de plantaardige borrelplank, zo wil ik er iedere week wel één voor mijn neus hebben staan. Met name de brie impersonator sprak tot mijn plantaardige verbeelding. 

De overall winnaar van de kaasplank is de Fermè Zwarte Peper. Die kreeg in totaal de meeste punten van iedereen. Op de laatste plek stond de paprikakaas (mooi woord wel, paprikakaas, tof ritme) maar dat kwam omdat wij proevers alle vier geen paprikapoederfans zijn. 

De afwisseling van de verschillende smaken kreeg ook bonuspunten. Qua structuur leken de Fermè’s en de Cicioni erg op elkaar. De Fermè met pecannoten en cranberries week af door zijn paté-achtigheid. De structuur van de Camelia was door de brie-achtigheid echt something else! Je raadt het al, mijn persoonlijke absolute favoriet!

Ekoplaza en Renske, onmeunig bedankt voor deze fijne proeverij! Rienke, Anja, Jeffrey en Arthur, bedankt voor de gezelligheid en jullie jury duty tijdens deze fijnproeverij! 

Laat het me weten als je mee wil loten voor het notenkaasmaakboek!

Doei!

13 gedachten over “Notenkaasproeverij, het juryrapport”

  1. Wat leuk! Ik loot heel erg graag mee voor mijn man. Iemand die vervent vleeseter was en wel de laatste waarvan ik dacht dat hij zou over stappen op een vegan lifestyle heeft dat een jaar geleden toch gedaan. En hij wil niet meer terug! Maar hij mist zijn kaasplankje zo. Al een tijdje wil hij gaan proberen om zelf kaasjes te maken en te expirimenteren met smaakjes en is dus nog op zoek naar een goed boek. Deze zou peefect zijn! Fingers crossed..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven