Onthaaskomijn. Auberginetorentjes naast een couscouschoreografie

Hoi! Niets fijners na een dag hard administratief mee- en tegenwerken dan een liefdevolle echtgenoot die een glas goede rode wijn aanreikt en zegt dat het allemaal wel weer even genoeg is geweest. En niets ontspannenders na een noeste arbeidsdag dan al babbelend met diezelfde echtgenoot langzaam iets lekkers te scheppen op aanrecht, in oven en aan fornuis. Here we go, relaxfood for two.

Ingrediënten:
– 1 aubergine in 15 schijven
– de schil van één biologische citroen, geraspt
– de bewuste citroen, in schijven die weer in 15 stukjes zijn verdeeld
– een groene verse peper in schijfjes
– drie tomaten in schijven
– 2 eetlepels tahin (sesampasta)
– een klein potje zwarte olijven, iets minder dan de helft in schijfjes gesneden
– couscous voor twee
– een handje gemengde noten
– een gesnipperde ui
– een fijngesneden teen knoflook
– nog wat flinters verse peper
– een flinke slok pils
– knoflookpoeder
– komijn
– kurkuma
– kaneel
– olijfolie
– zout

Oven op 220. Aubergineschijven liggen te wachten op een met aluminiumfolie bekleed ovenrooster, buiten de oven nog. Een kwastje gedrenkt in olijfolie drentelt over de schijven. Zout uit de molen fladdert over de aubergine. Ringetjes peper en stukjes citroen zetelen comfortabel op de auberginepoefjes. Een goede eetlepel tahin gemengd met een eetlepel olijfolie, knoflookpoeder, komijn en zout wordt gelijkelijk verdeeld over de 15 smaakbommetjes to be.

Daarbovenop leggen de tomaatschijven zich wel te rusten, in afwachting van de noten die zich samen met wat zout en olijfolie verpulpen tot een korrelig papje.

Ik haat deze foto. Hij moet een kwartslag rechtsom gedraaid maar dat heb ik dus niet gedaan. KAN NIET!

Notenpapje plopt op tomaatplakken en nodigt olijvenschijfjes en citroenrasp uit om plaats te nemen. In de oven met de smaaktorentjes, zo’n twintig a vijfentwintig minuten zal genoeg zijn, goed in de gaten houden.

  Ui, knoflook, verse peperflinters, olijven, komijn, kurkuma en kaneel dansen door wat verhitte olijfolie in een pan. Een te grote slok pils walst er bij in en slurpt de ergste hitte aan de kant. Een eetlepel tahin tjatjatjaat door de balzaal.  

  Paar knepen citroensap gaan er nog bij. Couscous bereidt zich makkelijk zelf, kijk maar op de verpakking. Die couscous verspreid zich, zodra bereid, door het smaakballet in de pan. Een fantastische olijfolie sprinkelt samen met zeezout uit de molen de couscous tot een smaaktoppunt en de auberginetorentjes marcheren de oven uit. Alles gebeurt opeens tegelijkertijd en hoho wat zie ik daar toch ontstaan voor mijn eigen ogen nou nou nou het lijkt wel een onthaaskomijn!  

  Doei!    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven