Ovenschotel met bieten, dadels en aardappels.

Ovenschotel met bieten, het allereerste bericht van mijn blog

Hoi! Ik ga nu een maaltijd bereiden en hou hier bij wat ik doe en hoe ik dat doe! Leuk hè? Het wordt een ovenschotel met bieten. Alles wat ik maak is plantaardig/veganistisch, dan weet je dat. Ik verzin gerechten bijna altijd ter plekke in de keuken en maak ze doorgaans niet vaker dan één keer, ik onthoud de recepten niet. Door tijdens mijn gekokkerel te bloggen kan ik toch maaltijden bewaren en delen met jullie. Omdat ik live tijdens het koken blog, kan het zijn dat ik tijdens of achteraf nog wijzigingen voorstel. Als je met me mee wil koken raad ik je daarom aan om eerst het hele recept door te lezen. Veel pret!

Ingrediënten:

Vandaag kook ik voor twee en ik besluit dat dit mijn ingrediënten zijn:

  Te weten:

Twee tenen knoflook,

drie tomaten,

acht aardappels van verschillend formaat, 

sojaslagroom,

een rode ui, een rode peper,

acht dadels,

180 gram rode bietjes uit een potje,

edelgistvlokken.  

En een kop thee voor tijdens het koken. Maar dat mag ook bier, wijn, jus d’orange of welke andere versnapering dan ook zijn.

Oh en peper en zout en kruiden en specerijen waar ik onderweg voor kies.

En olijfolie.  

Bereidingswijze:

Ik verwarm nu de oven vast voor op 200 graden. En ik ga de aardappels schillen en op het vuur zetten, in een pan uiteraard, met daarin een laagje water. Laat maar koken tot ze gaar zijn.  

Nu leg ik een teen knoflook en een halve rode peper zonder pitjes in de oven. Zodat ze wat zachter worden.   

Ik snij de andere knoflookteen en de rode ui fijn en verwarm wat olijfolie in een pan. De ui fruit ik aan, en de knoflook gaat er ook bij.

De dadels worden nu ontpit en in kleine stukjes gesneden of gehakt, wat je wil. Ook die gaan in de pan. Bak even lekker aan en zet het vuur dan zacht, op warm-houden-die-hap-maar-ik-wil-er-nu-geen-omkijken-naar-hebben-want-ga-tussendoor-even-wat-andere-belangrijke-dingen-doen-temperatuur.  

Ja, ziet er kleurrijk uit.

Nou ik weet niet hoe het bij jou zit maar mijn aardappels zijn gaar, en die peper en knoflook die in de oven liggen zijn ook mooi pureerbaar dus kijk eens aan! Ik kan weer door!  

Die aardappels giet ik af maar ik bewaar voor de zekerheid nog iets van het vocht. Wie weet heb ik het zo nog nodig.

Peper en knoflook staafmixer ik eerst en stamp ik daarna samen met de aardappels tot een pot, een stamppot. En ik voeg zout naar smaak toe. Ja, ik heb ook een flinke scheut van dat vocht van die aardappels toegevoegd, doe dat ook als het nodig is.

Even denken, wat nu? Slok thee.  

Oh ja. Ik doe de bietjes erbij in de pan met vijgjes, rode ui en knoflook en laat die even meebakken op wat hoger vuur terwijl ik de tomaten in stukjes snij.

Vuur weer lager, tomaten erbij.  En ik strooi er wat kaneel, kurkuma, zout en peper naar mijn eigen smaak overheen. Als je zin hebt in andere smaken dan voeg je gewoon andere smaakmakers toe! Lekker op dat lage vuur laten pruttelen.  

Nu meng ik wat van de sojaslagroom met twee flinke eetlepels edelgist en een stevige snuf zout. Ik gebruik lang niet alles van de room, ongeveer de helft denk ik. Wij hoeven er maar met zijn tweeën van te eten.   

Dan nu! Een ovenschaal! Doe daar eerst het uienbietendadeltomatenmengsel in. Daarbovenop de aardappelpuree en als topping het sojaslagroommengsel.   

 Zet in de oven en wacht, zo’n 20 minuten, tot de room licht aangebruind is en wat schuimig aanvoelt.   

Haal de ovenschotel met bieten uit de oven en smullen maar!   

ovenschotel met bieten

  P.S: Ik lust geen banaan, vandaar de naam van mijn blog.

2 gedachten over “Ovenschotel met bieten, dadels en aardappels.”

  1. Ja klopt! Ik heb zelf nog nooit kant en klare veganistische kaas geproefd. Ik maak wel regelmatig een succesvol mengseltje voor over pizza en pasta, in tosti's en wat dies meer zij. Binnenkort is dat mengsel op en dan maak ik het hier live in een blogpost!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven