Hoi! Ik heb:
– 250 gram kastanjechampignons die vandaag op moeten,
– 1 courgette met één zacht uiteindje,
– 1 rode ui waar niets mis mee is,
– 22 zwarte olijven die al een nacht of twee zonder vocht in een blik in de koelkast staan,
– 1 gewoon goede teen knoflook,
– 1 klein gedroogd cayennepepertje dat waarschijnlijk nog jaren goed blijft,
– 3 rosevalaardappeltjes waaraan net wat uitlopers beginnen te ontspruiten,
– 3 eetlepels tevreden amandelmeel,
– 2 eetlepels blijmoedige edelgistvlokken,
– 2 eetlepels van geluk gesmolten geurloze kokosolie,
– een bosje popelende verse tijm,
– een half nootje muskaat dat graag een keer of wat over de rasp gehaald zou worden,
– 20 gram naakte amandelen,
– 1 eetlepel sojaboter,
– zout, zonnebloemolie en een flinke, lekkere, hartige trek.
De aardappels gaan geschild en in stukken gaar koken in een pannetje water en de oven gaat op de grillstand.
De kastanjechampignons borstel ik schoon en snijd ik in stukjes. Het zachte uiteindje van de courgette hak ik af en gooi ik weg. De rest van de courgette was ik en snijd ik ook in stukjes. Knoflook, peper en ui hak ik allemaal fijn. Wat zonnebloemolie belandt in een pan, wordt heet en roept de ui. De uisnippers rukken uit, uitruksnippers pootjebaden in de hete olie. Ik roer ze wat rond en veeg knoflook, peper en een paar takjes tijm ook in de pan. Dan springen de champignonnenstukjes erbij en hopst alles een minuut of zes door de blije zonnebloemolie.
Ondertussen omarmen amandelmeel, edelgistvlokken en kokosolie elkaar innig. Blaadjes rissen van drie tijmtakjes en springen in de omhelzing. Een half theelepeltje zout doet ook mee en dan laat Nootje Muskaat van zich horen. Ik haal hem een paar keer langs de rasp boven het nu nog slappe hoedje. Oh ja, dit alles wordt dus het hoedje ja.
Hoppakee in de pan ermee met die courgette en fijngesneden olijven. Bij de champignons dan hè, niet bij de aardappels. Nog zo’n twee minuten laten doorbakken en dan mag het vuur wel uit en de inhoud van de pan in een ovenschaal.
De aardappels worden afgegoten en samen met wat zout, nootmuskaat en sojaboter fijngestampt. Ik smeer de puree uit over het paddenstoelen en courgette mengsel.
Dan hak ik 20 gram amandelen grof en verspreid ze over de puree.
Daar weer overheen strooi ik de gistamandelkokosoliehoed en ik zet de ovenschaal onder de grill in de oven.
Ik deed dit iets langer dan vijf minuten en dat was bijna te lang, kijk maar naar de donkere korst:
Beter dus zet je de schotel niet langer dan vijf minuten onder de grill en hou je de boel scherp in de gaten. Al genoeg van ovenschotelplaatjes trouwens?
Als je dan gaat eten van deze schotel dan baal je dus dat er niet meer schotels zijn want oh man wat is dit lekker! Een twee drie vier hoedje van hoedje van, een twee drie vier hoedje van amandelmeeledelgistvlokkenkokosolienootmuskaatzoutmix! Neen. Ik snap wel dat er uiteindelijk voor “papier” is gekozen bij die vergadering over dat kinderliedje.
Doei!