Paprigadogado met limabonen en courgettesalade

Hoi! Als er twee paprika’s zich liggen te vervelen in je keukenkast dan kun je eigenlijk maar een ding doen: ze met een goed gevulde buik de ballenbak insturen. Ja echt. Nee niet echt natuurlijk. Maar vandaag wel. Dus die paprika’s gaan eerst even lekker onder de douche, en dan haal ik hun dakje eraf en hun zaadjes en zaadlijstjes eruit zodat ze hun bolle buik rond kunnen vullen met het volgende.

Drie eetlepels van de afgegoten limabonen, de hazelnoten, en het kant en klare gadogadopoeder vijzel ik grof met elkaar. Ik snipper de rode ui en roer vier vijfde deel ervan door het gadogadomengsel. Hiermee vul ik de paprika’s.

De rest van de limabonen spoel ik af en meng ik met hele flinke snuffen kurkuma, komijn, cayennepeper, knoflookpoeder, sesamzaadjes, een eetlepel zonnebloemolie en zout. Ze gaan in een ovenschaaltje en voilà, daar heb je de ballenbak. De volgestopte paprika’s duiken er opgetogen in en ik zet de ballenbak in een naar 200 graden voorverwarmde oven. Zo’n temperatuur doodt al die bacteriën die je in een ballenbak schijnt te moeten trotseren wel denk ik.

Ik ben laatst voor het eerst van mijn leven ook zelf in een ballenbak gedoken, heb me daar laten bedelven onder de plastic balletjes en oh boy, I had fun! Dus ik maak gewoon nog een ballenbak. Met ongeveer vierkante balletjes, gewoon omdat het kan. Of eigenlijk omdat het niet kan, vierkante ballen. Ik schil de courgette en snijd ‘r in zo vierkant mogelijke blokjes. Dit wordt een vieze, nattige, glibberige ballenbak, anders willen mijn rozijnen er niet in spelen. Nee ik wist ook niet dat rozijnen zulke voorkeuren hebben, maar allez, soit, ieder zijn eigen ballen in zijn buik hè.*

De pindakaas, sesamolie en walnotenazijn maken er graag samen een lekker nootachtig rotzooitje van. De agavesiroop en sojasaus voelen zich aangetrokken tot de blubber en draaien wat rondjes mee. Deze dressing mengt door de vierkante courgetteballetjes. De rozijnen zijn blij en springen erbij. Een handvol speelse pinda’s volgt en het restje uisnippertjes van net kan zich ook niet meer bedwingen en ploft in de glibberige ballenbak.

Nadat de paprika’s een half uur in de ballenbak hebben doorgebracht gaat het dak eraf! Maar ook echt: ik haal de dakjes van de paprika’s uit de oven, die zijn moe gebald. De rest van de spelende ballenbak blijft nog een kwartiertje door dollen, op een iets lagere temperatuur: 180 graden.

En dan is het tijd om alle vertier eens even lekker in onze magen te doen verdwijnen. Lekker. Ik heb een ballenbak in mijn buik.

*verwijzing naar “De vieze man” van Van Kooten en de Bie, zie: Ballen in mijn buik

Ingrediënten voor twee ballenbakkers:
– 2 paprika’s
– 1 blik limabonen (400 gram)
– 3 eetlepels mix voor gadogado speciaal
– 50 gram hazelnoten
– 1 grote rode ui
– 1 courgette
– 1 theelepel agavesiroop
– 1 theelepel pindakaas
– 1 theelepel sesamolie
– 1 theelepel sojasaus
– 2 eetlepels (walnoten)azijn
– 1 handje pinda’s
– 1 handje gele rozijnen
– kurkuma
– gemalen komijn
– cayennepeper
– knoflookpoeder
– sesamzaadjes
– zout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven