Bloemkool met parelcouscous

bloemkool

Bloemkool, bloemen in de dop!

  Hoi! Bladieblablablabla bloemkool! Wat een verhaal weer hè? Woorden, je kunt er alles mee. En tegelijkertijd ook helemaal niets. Oké. Bloemkool. Je kunt er alles mee. En tegelijkertijd ook helemaal niets. Hangt af van je houding ook. Instelling, mindset, attitude. Over woorden gesproken, waarom heet een bloemkool eigenlijk zo? Wacht! We zoeken het op. Aha, die witte knobbeltjes die de roosjes vormen? Dat zijn bloemknoppen. Als je zo’n bloemkool haar gang zou laten gaan dan zouden de stengeltjes waar die roosjes uit ontspruiten steeds langer groeien en uit de bloemknoppen zouden bloemblaadjes ontpoppen! 

bloemkool

Niks geen bloemen, we eten de bloemkool snel op!

We eten de kool dus nog voordat ze bloem wordt al op. Gek idee. Bijna net zo gek als het eten van diertjes voordat ze de kans krijgen om volwassenheid te bereiken? Misschien wel. Gelukkig schreeuwt een bloemkool niet, in ieder geval niet hoorbaar voor mijn mensenoren. Anders wordt het gillen bij het grillen. En grillen, dat zullen we ze, de bloemkoolroosjes.

Ingrediënten:

De ingrediënten voor weer een overheerlijk smulbord of twee voor twee personen zijn:
– 1 bloemkool in roosjes, gewassen
– 2 eetlepels olijfolie die een hoge temperatuur aankan
– gemalen komijn
– zout (zeezout uit een molentje)
– knoflookpoeder  
– 1 hand vol frisgeplukte en -gewassen basilicum
– 2 tenen knoflook 
– 1/2 rode peper
– 2 eetlepels lekkere olijfolie
– 3 eetlepels edelgistvlokken
– zout (zeezout uit een molentje)  
– 150 gram parelcouscous
– 2 bofkipburgers  

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor naar 220°C.  

2. Meng de bloemkoolroosjes met twee eetlepels olijfolie, komijn, knoflookpoeder en zout naar smaak en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat de roosjes een half uur roosteren. Schep ze tussendoor af en toe om.  

bloemkool
“Aaaaaaaaaaaaaaah!” 

  3. Maak in de tussentijd de basilicumpasta. Draai de basilicum, knoflook, verse peper, twee eetlepels olijfolie, drie eetlepels edelgistvlokken en zout naar smaak in de keukenmachine of met behulp van een staafmixer, vijzel of welk (keuken)gereedschap je dan ook maar aanspreekt, tot een smeuïge pasta.  

  4. Bereid de parelcouscous en de bofkipburgers volgens de instructies op hun verpakkingen.  

5. Roer de basilicumpasta door de afgegoten parelcouscous, zet alles op tafel, roep je eter(s) en val aan!  

Doei!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven