De zalm en de wortel en een jasoverdracht
Hoi!
– Hé zalm! –
Riep de wortel.
– Ik kan jou super goed nadoen! –
Nou dat is mooi dan, dacht de zalm, en hij bood de peen zijn jas aan. De wortel bleek inderdaad een professionele zalmimpersonator. Hij vond het leuk om te doen en de zalm ging met pensioen!
Ook zalm vervangen door wortel? De wortelsnippers in dit gerecht zijn zo gefikst!
Ingrediënten voor twee personen:
voor de “zalm”:
– 500 gram wortels, geschrapt en gewassen
– zout
– 2 eetlepels gerookt zeewier
– 1 theelepel (rook)zout
– 1 eetlepel citroensap
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 theelepel rietsuiker
voor de rest:
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook in hele kleine stukjes
– een stukje jalapenopeper in hele kleine stukjes
– olijfolie
– 400 gram diepvries spinazie
– 5 eetlepels plantaardige kookroom
– (schelpjes)pasta voor twee personen
Bereidingswijze:
1. Kook de wortels met flink wat zout in 5 tot 7 minuten nog-net-niet-beetgaar.
2. Verwarm daarna de oven voor op 180°C.
3. Giet de wortels maar af, laat ze even afkoelen of overgiet ze met koud water. Schaaf er vervolgens met de kaasschaaf plakken van en snijd ze in het door jou gewenste formaat.
4. Meng dan het zeewier met (rook)zout, citroensap en olijfolie.
5. Leg de wortelsnippers maar op een met bakpapier beklede bakplaat en meng het zeewierolijfoliecitroensapmengsel er heel goed doorheen.
6. Schuif de bakplaat met “zalm” in de oven.
7. Verhit vervolgens olijfolie in een bakpan en fruit ui, knoflook en jalapenopeper even lekker aan.
8. Doe de diepvriesspinazie bij de ui, knoflook en peper in de pan en laat op matig vuur onder af en toe roeren ontdooien en opwarmen.
9. Kook tegelijkertijd de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
10. Schep intussen de zalmsnippers in de oven af en toe om.
11. Schenk nu maar vijf eetlepels kookroom bij de gare spinazie, roer goed door en laat nog even sudderen.
12. Haal de zalmwortelsnippers uit de oven en roer ze door de spinazie.
13. Serveer met de (schelpjes)pasta en eventueel edelgistvlokken of vegan strooikaas.
Doei!