Plantaardige babi pangang

plantaardige babi pangang

Plantaardige babi pangang

Hoi! Plantaardige babi pangang? Hoe dan? Ik maakte dit geroosterde varkensvleesgerecht met de 100% plantaardige stooflapjes van een gele dikzak van een supermarkt hier bij mij in het dorp. 

Best raar om het woord varkensvlees in een veganistisch kookblog te zien staan. Nou ja, het is wat het is en ik schrijf lekker door. 

De ingrediënten zijn deze keer eens genoeg voor vier personen als hoofdgerecht bij een lading rijst, nasi, mie of wat je maar lekker vindt bij plantaardige babi pangang. 

Als één van de gerechten van een uitgebreide rijsttafel bleek de hoeveelheid plantaardige pangang in dit recept zelfs voldoende voor zes personen.

Soja pangang

Het hoofdbestanddeel van de stooflapjes is soja-eiwit dus het voelt gerechtvaardigd om dit gerecht soja pangang te noemen. Niet eens? Reageer lekker, naast schrijven en koken, communiceer ik ook graag! 

Ingrediënten:

– 4 sjalotten, fijn gesnipperd
– 4 tenen knoflook, fijngesneden
– 5 gram verse gember, ook heel fijn
– fijngesneden verse peper naar smaak, wilskracht, volharding en uithoudingsvermogen
– 4 eetlepels rijstolie
– 2 blikjes tomatenblokjes (800 gram)
– 1 plantaardig bouillonblokje
– het sap van een halve citroen
– 25 gram palmsuiker / gula djawa
– 3 a 4 eetlepels rijstazijn
– 3 eetlepels sojasaus
– 2 eetlepels chilisaus
– 3 theelepels sambal oelek
– 1 theelepel maple syrup
– 1 eetlepel maizena
– 3 pakjes 100% plantaardig stooflapjes van de gele dikzak (ik bedoel dus de Jumbo, maar wilde die eigenlijk niet noemen maar ja, het is wat het is en ik schrijf lekker door)

De bereidingswijze:

1. Fruit sjalotten, knoflook, gember, verse peper in 4 eetlepels rijstolie, zo’n twee a drie minuten.

2. Voeg de tomatenblokjes toe en fruit deze een paar minuten mee.

3. Verkruimel het bouillonblokje en de palmsuiker in de pan en schenk het citroensap erbij. Warm alles goed door en roer tot de saus smooth is. Als de saus inmiddels een zonnebril op heeft is ie te glad trouwens, pas daarvoor op.
Smooth, maar niet te, nog nèt geen zonnebril

4. Roer nu 3 (of 4 als je van iets zuurder houdt) eetlepels rijstazijn, 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels chilisaus, 3 theelepels sambal oelek en 1 theelepel maple syrup door de saus en warm en roer weer tot net vóór die zonnebril.

5. Meng 1 eetlepel maizena met 2 eetlepels koud water, en schenk dit papje in de saus, roer goed door en laat lekker op een laag vuurtje pruttelen terwijl je

6. de stooflapjes in reepjes snijdt en om en om krokant bakt in een beetje hete rijstolie. (Ik heb een eerdere keer de stooflapreepjes zo ongeveer gefrituurd in een hele dikke laag zonnebloemolie maar dat voegde niet echt iets toe, het is veel vetter en je huis gaat er een beetje van stinken dus ik raad aan: gewoon lekker bakken in een beetje olie of misschien wel echt roosteren of grillen in je oven!)

7. Drapeer de gebakken stooflapreepjes in een schaal en schenk de saus eroverheen.

plantaardige babi pangang

8. Serveer bij de rijsttafel of met rijst/nasi/mie/whatever floats your tasteboat.

9. Heerlijk, geniet ervan! Deden wij ook.

plantaardige babi pangang

Zo ziet het eruit wanneer je deze soja pangang meeneemt naar een uitgebreide rijsttafel. Zie ook de tevreden gezichten op de laatste foto.

rijsttafel
Kookclub culiXchange

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven