Plantaardige pizza’s met kaassmaker, hazelnotenbokswedstrijd en zoete witlof

Hoi! Pizza ga ik maken! Ik heb alle tijd vanavond. Eerst het deeg.
500 gram bloem
1 zakje gist
1 snuf zout
4 eetlepels olijfolie
250 mililiter lauw water

Bloem, gist en zout mengen, olie erdoor, water erbij terwijl je het deeg haakt met een handmixer. Het laatste stukje, dat je het tot een soepel deeg moet kneden en zo, doe ik altijd met mijn eigen twee deeghaken, mijn eigen handen bedoel ik dus. Lekker klauwen en kneden in dat spul, daar ben ik wel van. Daarna drie kwartier onder een doek. Het deeg bedoel ik. Als het goed is wordt het volume dan twee keer zo veel. Het volume van het deeg. Van jou pas na de maaltijd.

“Kaas” maken, een veganistisch excuus daarvoor dan, met:
12 paranoten
2 eetlepels geurloze kokosolie
1 halve theelepel zout
2 eetlepels edelgistvlokken (koop bij een natuurvoedingswinkel als EkoPlaza)

De paranoïdes fijnstampen in de vijzel. Ja I’m getting the hang, van de vijzel. Dat vijzelen begint zo langzamerhand echt een hobby te worden. Nog een hobby? Ja jonguh, ik houd ook van hobby’s ja. Ik vijzel de Brazilian nuts op met twee eetlepels geurloze kokosolie. Dan gaat er nog een halve theelepel zout bij en voer ik de diervrije naar-kaas-smaker op tot grote hoogte met twee eetlepels edelgistvlokken. Die geven de smaakmaker een hint van grana padano mee.

Het leuke van de kokosolie in deze kaassmaker is dat de “kaas” straks ook echt smelt in de oven, joechei!

Ik ga nog iets vijzelen, jaja ik zei toch, smaak te pakken! Ik stoot, stamp en wrijf lekker de dag van me af. Oké…

20 hazelnoten
1 teentje knoflook
20 blaadjes basilicum
1 halve theelepel zout
2 eetlepels olijfolie

Eerst boksen tegen de nootjes. Dan de knoflook er bij meppen. Ronde drie is uithalen naar de basilicum. Alledrie knock out? Zout geven en olie bijschenken, daar knapt iedereen weer van op. Bruut.

Ik maak snel een gesuikerd pizzabelegonderdeeltje van:
1 klein stronkje witlof in bladeren verdeeld
1 uitje in halve ringetjes verdeeld
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel rietsuiker

Ui en witlof lekker laten overleggen in hete olie, vijf minuten, de suiker eroverheen strooien en nog een minuutje mee laten vergaderen. Zet maar opzij.

Zet de oven anders maar alvast even aan. Ik doe gewoon hoogste stand. Adel.

500 gram of mililiter of hoe dat dan ook zit bij passata, opwarmen met knoflookpoeder, cayennepeper, gedroogde oregano, snobzout (ik heb sale marino speziato “millesapori” waar inderdaad geen duizend smaken inzitten, mag ook gewoon zout zijn). Ik haal de pollepel uit het pannetje want mijn man komt zo thuis en hij heeft iets met pollepels in pannen die op het vuur staan.  Om de een of andere reden moet hij daarover altijd iets zeggen, namelijk: “oh lekker, wordt het weer pollepelsmaak?!”

Oké ik ga die bodems afmaken. Ja twee maak ik er, een voor op mijn bakplaat en een voor op mijn bakrooster. In tweeën dus met dat deeg en iedere bol nog even nakneden en dan uitrollen. Op de bak- en roosterplaat bekleed met bakpapier danwel aluminiumfolie (moest bij mij want bakpapier op) leggen. En dan de tomatensaus uitsmeren:

En dan…….beleggen maar! Ik doe de ene met de witlofui en ananas, olijven, kappertjes en het grootste deel van de kaassmaker. De andere is met tomaat, zongedroogde tomaat, de hazelnotenbokswedstrijd, in hoopjes op de tomatenplakken en daartussendoor, olijven en het restje van de kaassmaker. Ik kwast randjes van beide pizza’s in met olijfolie en strooi nog wat knoflookpoeder op diezelfde randjes en de rakkers gaan in de oven. En ja, ik ben een sucker voor knoflookpoeder.

De plaat heb ik in het midden
van de oven
geschoven,
het rooster één verdieping
daarboven.

Mooi rijmpje wel hè?

Na tien minuten ruil ik bak en plaat even van plek in de oven.

En weer tien minuten later zet ik de pizza’s op tafel!

Deze pizza’s kun je vast ook met zijn vieren eten zoveel is het wel maar dat doen wij niet. We eten ze met zijn tweeën voor de tv met een glas rode wijn (ik) en een Tsingtao biertje (mijn man). Beide drankjes zijn vegaanvriendelijk.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven