Plantaardige yoghurttaart met aardbeien

Hoi! Ik wil een taartje maken. Zomaar. Voor het ontbijt morgenochtend. Tromgeroffel. Ik presenteer u de ingrediënten:

Voor de bodem:
– 10 dadels, ontpit
– 4 theebiscuitjes
– 2 eetlepels geurloze kokosolie, gesmolten
– 1 eetlepel cacaoboternibs, gesmolten

Voor de vulling:
– 350 gram lupineyoghurt
– 150 milliliter vruchtensap, ik heb appel-peer-blauwebessap
– 5 gram agar agar poeder
– 3 eetlepels agavesiroop
– 1 theelepel vanillearoma

Voor de topping:
– 250 gram verse aardbeien, vers dus hè, die aardbeien, dat zeg ik niet voor niets, ik wil geen beschimmelde of bruin uitgeslagen aardbeien op die taart zien liggen en ik zal ook even uitleggen waarom: het is gewoon echt zo dat mensen geneigd zijn om de taart niet op te eten als er rot fruit bovenop ligt, onthoud dat.

Ha hé kleine ronde bakvorm van me! Ik zal jou eens even lekker prepareren voor mijn yoghurttaartexperiment. Ik zet je zonder bodem op een vrolijk hardplastic bord en bedek je binnenring met bakpapier. Staat je goed.

Ja hallo dadels, niet pitten, wakker worden en rap een beetje, HEEEEEEEEEEEEE! Zo, die zijn ontpit. Als in ‘wakker’, snap je? Pitten, ontpitten wakker? Haha ik vind mezelf soms zo grappig, iemand moet dat toch doen, yolo. Dadels en koekjes snijd ik in kleine stukjes. Samen met de in de magnetron gesmolten kokosolie en cacaosnobs vermaal ik ze tot pratsj. Pratsj is Limburgs voor modder. Woeh hé, wat een geduld. Ik friemel de pratsj wel acht keer tussen de mesjes van de staafmixer vandaan tussen het mixen door voordat ik het een taartbodembasis noem. Hallo taartbodembasis, ik smeer je lekker over het bord tussen de taartvorm uit. Oké, dat lijkt ook makkelijker dan het is. Ik haal de taartvorm even weg, smeer de blubber in een te ruime cirkel uit, druk de vorm in de te grote cirkel en gebruik de randen die nu buiten de vorm afgesneden liggen te janken om de taartbodem nog wat op te vullen.

En dan, ja dan, gaat het vruchtensap in de pan. In een steelpannetje, samen met de agar agar. Aan de kook met ze, al roerend volg ik ze in hun reis naar hun kookpunt. Geen flauw idee trouwens hoeveel graden het kookpunt van appel-peer-blauwbessap samen met agar agar is. Iemand? Als ze gearriveerd zijn laat ik ze nog twee minuten zachtjes doorpruttelen. Ondertussen meng ik yoghurt, agavesiroop en vanillearoma. Drie eetlepels yoghurtmengsel roer ik door de hete sappudding en dan roer ik alle sappudding weer door alle yoghurt. En dat hele goedje schenk ik dan aan een liefdadigheidsinstelling. Oh nee wacht, ik schenk het in de taartvorm op de taartbodem bedoel ik. Afdekken die handel en in de koelkast ermee tot morgenochtend. Goedenacht.

Goedemorgen. Ik heb al weer een stuk taart op. Mijn man heeft zelfs al weer twee stukken taart op. Hij zei letterlijk: “jummiejummie” en: “wat lekker licht”. Klopt allemaal. Ik heb de aardbeien nog in plakjes over de taart verdeeld voor we ‘m aten. Begin het weekend met taart. Met zo’n ‘slank’ taartje als dit kan dat prima.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven