Plantbravige burgertjes met venkelvenkel couscous

Hoi! En hiep! Blij dat ik geen werkelijk talent voor ziek zijn heb. Ja ik ben weer een gezontekontje, jiehoe!

Gelijk de keuken in. Dat spreekt voor Zich. Zich sprak terug: maak maar couscous, daar hou ik van. Zich zelf trok zich terug in een hoekje en keek toe hoe ik sneed, hakte, roerde en bakte.

Hakkerdehakhakhak. Enkel venkel waar ik nu aan denkel. Nee goed. Ik bedoel dus gewoon dat ik die knol venkel aan stukken hak en de dilleachtige pluissprietjes die eraan hangen ook bewaar. Dat is hip op zich, ook volgens Zich. Garnering en decoratie zijn hippe sjizzel deze dagen.

Hoptsjoptsjop, tsjopperdietsjoptsjop. Ik snijd wat groentes in schijven, plakken, sneden en medailles. Alles en ieder voor Zich, die zich in zijn hoekje zit te vergapen aan mijn keukenbezigheden. Een aubergine, een avocado, twee trostomaten, een rode ui, allemaal worden ze geschijfd dan wel geplakt.

Zich een glaasje inschenkend vraag ik hem of ie het naar zijn zin heeft. Op zich wel. Maar Zich is nieuwsgierig en een tikkeltje ongeduldig. Dus ik draai snel wat groene modder van een handje basilicumbladeren. In de vijzel doe ik dat. Twee eetlepels amandelmeel, een eetlepel pruimenazijn, een eetlepel olijfolie en wat zout erdoorheen gepratjst later en we hebben een lekker plantaardig bestrijkseltje. Op zich en volgens Zich ook zo al appetijtelijk, gewoon lekker met je wijsvinger erdoor en dan smak! Tussen de lippen! Of op een toastje, kan ook. Maar dit smeersel bewaar ik voor zo meteen, let maar op.

Olijfolie wordt heet in een bakpan. Zich snijdt ondertussen een uitje, een pepertje en acht dadels fijn. Die gaan de olie in. Dat baart Zich geen enkele venkele zorgen. Ja. Die venkel gaat er ook bij, inderdaad. Lekker in het rond bakken tot het Zich smaakt. Zich laat het vanzelf wel horen als het zover is.

  De grillpan laat Zich heet worden. Hij laat Zich bestrijken met olijfolie. De aubergineplakken gaan erin en worden bedwarreld met knoflookpoeder, cayennepeper en zeezout. Draaien, als ze goed aangegrilleerd zijn, en weer bestrooien met dezelfde dwarrelaars als net. In de gaten blijven houden en af en toe keren. Zodra ze klaar zijn de rode uien medaillons ook even grillen in dezelfde pan.  

En dan gaan we plantbravige burgertjes bouwen. Plak aubergine, plak avocado, schijf tomaat, lepeltje basilicumbestrijkseltje…

…schijf rode ui, plak avocado,nog zo’n lepeltje basilicumpratjs en afmaken waarmee Zich begonnen is, een plak aubergine.

Niets gaat van Zich zelf dus dat die venkelgebakkenheden zich mengen met de couscous is een fijne bijkomstigheid op deze zondagavond. Deze keukenkikkerprinses prijst Zich en zelf gelukkig. Wat een heerlijk maaltje dat Zich vanzelf aanprijst door kleur, geur en smaak. Die pluizige krulsprietjes van de venkel vlijen zich bovenop de couscousschotel als professionele hipsterfotomodelletjes inclusief trendy retro dille uitstraling.

Quote van mijn man:

“Ik hield altijd heel erg veel van de combinatie deeg en vlees. Deze stapeltjes hebben geen van beide, maar geven wel precies dezelfde sensatie.” Hah. Die kan ik best wel in mijn zak steken. Op Zich. Die heb ik ook maar in mijn zak gestoken. Zich.

Doei!

– 1 knol venkel
– couscous voor twee, bereid volgens de richtlijnen die jij aanhangt
– 1 aubergine
– 1 avocado, ontdaan van zijn harde, waarschijnlijk onverteerbare, schil
– 2 trostomaten
– 1 rode ui
– 1 ui
– 1 teentje knoflook, geflinterd
– 1 klein rood, vers pepertje, gepiepkleinefijnd
– 1 handje basilicumblaadjes
– (pruimen)azijn
– olijfolie
– amandelmeel
– zout
– 8 dadels of dadelen
– knoflookpoeder
– cayennepeper

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven