Platte peterselie pesto

Platte peterselie pesto

Platte peterselie stress

Hoi! Ik heb een klein beetje last van platte peterseliestress. Dat zit zo, er ligt nu al een paar dagen een enorme bos platte peterselie in keukenrol gewikkeld in mijn koelkast. Ik vreesde dat het tuinkruid al niet meer consumeerbaar was maar ik proefde net een paar blaadjes en met de smaak is niets mis. Het hangt er alleen wat slap bij allemaal. Het moet wel op vandaag, maar hoe? Platte peterseliestress dus.  
Het concept platte peterseliestress betekent oorspronkelijk iets anders: Dat is als je op een hele drukke dag in de supermarkt, bijvoorbeeld vlak voor kerstmis, alles van je boodschappenlijstje kunt vinden, behalve de platte peterselie. Die is uitverkocht, of de goede winkel verkoopt uit principe alleen krulpeterselie, of je woont in een dorp waar ze überhaupt geen verse kruiden in de supermarkt hebben liggen.

Hippe snobrecepten en stress

Je hebt het zelf ook heel druk in je hoofd met tafelschikkingen, recepten en boodschappenlijsten. De logistiek van de feestdagen scheurt als een racewagen met drie wielen in rommelige spiralen door je brein, alle overzicht is kwijt EN ER IS GEEN PLATTE PETERSELIE MAAR DAT STAAT WEL IN DAT RECEPT WAAR JE GOEDE SIER MEE WIL MAKEN BIJ DE SCHOONFAMILIE! Dus met dat verhitte hoofd, je volle tassen en eventueel ook nog jengelende kinderen en een chagrijnige man of vrouw aan je zijde ga je ook nog eens SPECIAAL VOOR DIE ROTTIGE PLATTE PETERSELIE UIT DAT HIPPE SNOBRECEPT naar een andere supermarkt, groentewinkel of welke poshe speciaalzaak je dan ook maar binnen je bereik hebt.   

Die stress, die platte peterseliestress, die ken ik persoonlijk niet. Ik gebruik in zo’n geval een ander ingrediënt of laat de platte peterselie gewoon weg, haar verlies. Bovendien kook ik niet van recepten dus waar heb ik het helemaal over hè. De vriendin die mij inwijdde in deze verschrikkelijke feestdagenoverspanning kent deze stress ook alleen uit derde hand, zij heeft hem geobserveerd en benoemd. Maar goed, leuk verhaal, lekker kort ook weer, mijn platte peterseliestress bestaat er vandaag in dat ik iets met die platte peterselie moet doen.

Platte peterselie weggooien is nooit een optie.   Dus ik maak eerst pesto van:

Ingrediënten platte peterselie pesto:

– 20 gram (niet meer zo heel erg) verse platte peterselie,
– 8 zongedroogde uit de olie getrokken tomaatjes (60 gram),
– 1/2 theelepel zout,
– 3 eetlepels van de olie waar de tomaten uit getrokken zijn,
– 1 teen knoflook en 
– 1 klein vers (rawit) pepertje.  

Deze bestanddelen kun je staafmixeren of keukenmachineren tot je pesto ziet. Lekker voor door salade, op een toastje, tosti, boterham, bij een plantaardig kaasje, door een pasta of gewoon mooi in een kommetje in je gras.

Platte peterselie pesto

Ingrediënten en bereidingswijze platte peterselie pesto mayonaise:

Ik haal drie eetlepels van deze platte peterselie pesto uit mijn keukenmachine. Extra erbij in de keukenmachine gaan:  
– 1 avocado in stukjes,
– 4 eetlepels olijfolie,
– 1 eetlepel appelazijn en 
– 1 eetlepel agavasiroop.  

En nu kun je de hakmesjes doordraaien totdat je een platte peterselie pesto mayonaise ziet. Lekker voor bij gebakken aardappeltjes, frietjes, plantaardige frituursnacks of als dipsaus voor allerhande groentes, soepstengels of (stok)broodachtigen.

Platte peterselie pesto

Ingrediënten en bereidingswijze gratin

Die drie eetlepels platte peterselie pesto die ik achterhield? daar spatelde ik de volgende dingetjes doorheen:  
– 1 eetlepel gemalen amandelen (of amandelmeel) en
– 1 eetlepel edelgistvlokken.  
Het mengseltje smeerde ik uit over
– 6 halve romatomaten   
en die gingen 15 a 20 minuten in een ovenschaaltje de 180 graden warme oven in.
Bam, gegratineerde romatomaten.

Platte peterselie pesto

Mooi hè? Platte peterseliestress. Zomaar drie receptjes in één. Stress levert wat op zo.   Doei!          

1 gedachte over “Platte peterselie pesto”

  1. Pingback: Biet Wellington - Vegaan met die banaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven