Poflooksoep met zoete aardappel. Geïnspireerd door een boodschappenlijstje.

Hoi! “We hebben mosterd en augurken nodig voor bij die Wilmersburgerkaas die je voor me hebt meegenomen”, zei ik gisteravond tegen manlief, toen we al in bed lagen. Wilmersburgerkaas is veganistische kaas die qua substantie heel erg op Nederlandse jong belegen kaas lijkt. Wat smaak betreft mag er van mij nog wel wat tegenaan of op liggen. Augurk en mosterd waren de dingen die als eerste in me opkwamen, rechtgeaarde Nederlander als ik ben. “Oh neem dan gelijk ook brood mee, en bolletjes knoflook,” reageerde mijn man. Waarop ik hem duidelijk maakte dat ik bedoelde dat hij het spul zou gaan halen. Nee, hij moet vanavond natuurlijk weer eens optreden aan de andere kant van het land en overdag lesgegeven, dus geen tijd voor boodschappen, duidelijk. “Ho ho!” riep ik verbaasd, “dus ik moet alleen voor jou boodschappen doen?!” Ja ik kan ook een staaltje vrouwenlogica wegtikken zo nu en dan, zie ook hier: “Nou, als je maar weet dat je dan de komende dagen ook alleen nog maar brood met knoflook, mosterd en augurken gaat eten ook gek!” En zo kwam ik op het idee voor mijn diner van vanavond. Ik eet alleen.


Ingrediënten (voor 1 persoon als hele maaltijd, voor 2 personen als voorgerecht of geef brood erbij):
1 zoete aardappel
1 hele bol knoflook
1 ui
1 bouillonblok
stukje verse peper
1 kruidnagel
1 eenheid nootmuskaat
wat pitten zaden nootjes (Salat Mix had ik, van een Duitse supermarkt)

Oven voorverwarmen, 160 graden. Knoflookbol erin, 40 minuten wachten en bam! Poflook. Oven naar 180 draaien. Ik moet draaien, als jij moet klikken, touchen of drukken, toe maar!

Boodschappen gedaan tijdens mijn pauze op het werk, brood op het werk laten liggen, dus daar gingen mijn croutons, die wilde ik daarmee maken. En nee, ik had geen zin meer om nog de deur uit te gaan voor nog een brood toen ik eenmaal thuis was. Wat ik deed was dus een deel van de zoete aardappel in hele kleine stukjes snijden, door olie, peper en zout husselen en in de oven knikkeren. Het deel van de aardappel dat ik gebruikt heb zie je op de  eerste foto hieronder in schijven. De rest van de aardappel gaat zometeen al in de soep. Hoe lang in de oven, die “croutons”? Ik weet het nooit precies, misschien 20 minuten, proef gewoon af en toe een stukje dan weet je wel wanneer je het lekker vindt.

Rest van de zoete aardappel schillen en in stukken snijden, ui snijden, peper snijden. Olijfolie in soeppan heet laten worden. Ui en peper fruiten, aardappel erbij, even aanbakken, halve liter heet water erbij, bouillonblokje, kruidnagel en een worp nootmuskaat. Deksel op de pan en laten sudderen tot de zoete aardappel zacht genoeg is. Zal ook zo’n minuut of 20 geweest zijn, wie weet! Dan mag de poflook erbij en kun je gaan pureren:

Na het malen van de soep heb ik er zelf nog zo’n 150 milliliter water aan toegevoegd, anders leek het meer een puree en ik had zin in soep. Het kan natuurlijk zijn dat jij het wel lekker vindt, zo’n pureesoep, ook goed. Het kan ook zijn dat je er ook meer zout of bouillon aan wil toevoegen als er meer water bij gaat, ook goed, dat moet je zelf proeven. Ik heb verder niets dan water toegevoegd, de smaken waren al lekker heftig hier!

Ik roosterde nog wat van deze salademix in een heet pannetje:

Wat soep in een bord gedaan, wat sweet potato chunkies erdoor, wat pitnootzaad eroverheen en mijn eten lag er zo bij:

Had ik trouwens al verteld dat ik nog een bijgerecht maakte? Ik had een avocado, daar sneed ik vier schijven van in de lengte. Ik maakte twee stapeltjes van een schijf avocado, daarop een plakje Wilmersburgerkaas, daarop nog een schijf avocado, wat fijngesneden augurk en wat mosterd. Even op 180 graden in de oven, toen nog wat balsamicoazijn eroverheen en een beetje rietsuiker en weer even terug in de oven en ja hoor, een bijgerecht waarvan de smaak me nog het meeste aan de McDonalds deed denken! Joechei! Want de McDonalds, daar hebben ze tegenwoordig helemaal niets meer voor mij, maar de smaakherinnering blijft een goede. Leuke ontdekking voor mezelf dus:

  Oh en verhip, bij gebrek aan brood bij de soep heb ik ook vandaag weer een toetje voor mezelf gemaakt! Sojayoghurt met ontbijtkoekcroutons. Dikke laag sojaboter over een plakje ontbijtkoek gesmeerd, koek in stukjes gesneden en weer in die oven van 180 graden. Mooi schaduwenspel hè?

Heel even maar, minuut of 5 denk ik. En dan hop in de yoghurt, waardoor ik natuurlijk weer wat agavesiroop had geroerd:

Het oorspronkelijke idee voor mijn avondmaaltijd was dat ik knoflook zou poffen en op geroosterd brood zou smeren. Toen bedacht ik dat dat wel lekker zou zijn onder begeleiding van een soepje en toen dacht ik nee, ik maak gewoon een poflooksoep met croutons! Maar goed ook want ik had dus ook helemaal geen brood om wat dan ook op te smeren.

Ik heb wat soep bewaard voor mijn man, ik ruik het toch niet meer.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven