Pompoenboterplank

foto: Emiel Muijderman

Pompoenboter op een plank, origineel?

Direct naar het recept

Hoi! Ha! Ik dacht dat ik heel origineel iets nieuws had verzonnen met mijn pompoenboterplank. Maar nadat we het oranjerode smeerdessert al lang en breed hadden opgesmikkeld, de receptuur van de pumpkin butter genoteerd stond en ik erover begon te schrijven in de trant van: “hé, die boterplanken die nu zo populair zijn? Ik heb een dessertvariant bedacht!” ging ik toch nog even googelen.

Niks geen origineel idee, nee hoor! Pumpkin butter board? Al net zo lang en breed als mijn serveerplank zelf een begrip in – in ieder geval de Engelstalige – receptenwereld! Op het Nederlandse “pompoenboterplank”, “pompoenboter plank”, “pompoen boter plank” of pompoen boterplank” vind ik – vandaag in ieder geval – geen hits. Toch nog een klein beetje origineel in eigen taalgebied dan, fieuw!

De beste plank ooit voor een pompoenboterplank!

Maar een leuke toet is het in ieder geval! Zo’n zoete herfstboter uitgesmeerd of geboetseerd over een grote houten serveerplank – van mijn oud-collega’s gekregen en ingekerfd met citaten uit eigen mond – waar je dan lekker met z’n allen je koekjes, fruit en snoepjes doorheen zwiert. Weer eens wat anders dan chocoladefondue! Klinkt alsof ik dat dagelijks eet, chocoladefondue. Is ook zo. Nee hoor. Om de dag.

pompoenboterplank

Je kunt voor dit recept ongeveer een halve flespompoen schillen en snijden of een zakje voorgesneden blokjes flespompoen van 450 gram aanschaffen. Je bent natuurlijk helemaal vrij in je keuze van pompoensoort en of je pompoen al dan niet al voorgesneden is, maar…

Hou je wel aan de slogan:

Niet dom doen, eet geen sierpompoen!

Doei!

P.S: waarom zie je twee verschillende pompoenboterplanken? Omdat ik twee verschillende recepten heb uitgeprobeerd. Het beste recept heb ik uitgewerkt, het naar mijn smaak minder goed gelukte recept vind je terug bij de tips! Want misschien vind jij mijn minder goede recept wel het betere recept.

Pompoenboterplank!

Course: dessertCuisine: Amerikaans
porties

4

personen
voorbereidingstijd

10

minutes
baktijd en opmaaktijd

40

minutes
geschatte volledige bereidingsduur

50

minutes

Smeuïge pompoenboter met speculoospasta en maple syrup

Ingredienten

  • Voor de pompoenboter:
  • een halve flespompoen (500 gram)

  • 2 eetlepels maple syrup (eventueel wat extra)

  • 200 gram speculoospasta

  • 1 zakje vanillesuiker van 8 gram

  • Voor eroverheen en om te dippen:
  • plantaardige hagelslag

  • een handje gehakte pecannoten

  • vegan marshmellows

  • speculaasjes

  • kokosbiscuitjes

  • druiven, aalbessen en andere stukjes fruit naar wens

  • zoute sticks (pepsels)

  • takjes en naaldjes rozemarijn voor de versiering

Bereidingswijze:

  • Breng een pan met ruim water aan de kook.
  • Schil en snij de halve flespompoen (ik hield 450 gram aan pompoenstukjes over: je kunt ook een zakje gesneden (fles)pompoen van de supermarkt gebruiken, wel makkelijk!)
  • Doe de pompoenstukjes in de pan en kook ze in 30 minuten zacht en gaar. Laat ze goed uitlekken en een beetje afkoelen in een vergiet.
  • Ik gebruik mijn keukenmachine met de deeghaak. Je kunt ook de blender of mixer gebruiken.
  • Doe de pompoenstukjes en 200 gram speculoospasta in de keukenmachine en zet de machine aan.
  • Giet er twee eetlepels maple syrup en een zakje vanillesuiker (8 gram) bij terwijl de machine nog draait.
  • Is de pompoenboter smeuÏg en is de smaak naar wens? Dan is de pompoenboter klaar! Als je nog meer zoet wil kun je extra maple syrup of suiker toevoegen, wil je ‘m smeuïger dan raad ik extra speculoospasta of wat plantaardige boter aan!
  • Vul een spuitzak met de pompoenboter en spuit een mooie vorm (bijvoorbeeld een herfstblad of een kerstboom) op een schone serveerplank. De boter mooi uitsmeren over de serveerplank kan natuurlijk ook gewoon!
  • Versier de pumpkin butter met aalbessen, pecannoten en naaldjes van de rozemarijn. Of bestrooi haar met hagelslag en gehakte pecannoten en versier de plank verder met het fruit, de koekjes, snoepjes, marshmallows, zoute pepsels, alles wat je maar door de pompoenboter gaat halen. Bekijk de foto’s hier voor inspiratie.
  • En dan is het smullen van die pompoenboterkrullen!

Tips

  • Naast – of in plaats van – hagelslag en gehakte nootjes of aalbessen kun je ook andere dingen over de pompoenboter heen strooien. Vegan discodip of rozijntjes bijvoorbeeld, cacao nibs of schuddebuikjes en wat al dies meer zij.
  • Ook in de dipdingen kun je eindeloos variëren, wat te denken van stukjes cake of ontbijtkoek, oreokoekjes of gewoon een stukje heel vers wit brood!
  • De eerste keer dat ik dit recept maakte bakte ik de pompoenstukjes in de oven. De stukjes waren gemarineerd in een halve eetlepel zonnebloemolie, 3 eetlepels maple syrup, een flinke theelepel speculaaskruiden en een eetlepel citroensap. Na 30 minuten bakken in de oven op 200 graden (wel in de gaten houden en af en toe omscheppen) pureerde ik de stukjes terwijl ik er nog 50 milliliter appelsap bijgoot. Was ook een prima pompoenboter maar lang niet zo lekker als de gekookte versie met speculoospasta. Meer jam-achtig dan boterachtig. Veel bewerkelijker ook en wat mij betreft minder lekker. Maar smaken verschillen dus probeer het ook lekker uit als je daar zin in hebt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven