Pompoenstoof met verse kruiden en kruidkoek

Pompoenstoof

Hoi! Pompoenstoof? Eerst een ander verhaal…

De week van de mislukkingen

Ha ha dacht ik toch even dat ik weer eens over het vullen van aubergine ging schrijven, nou mooi niet dus hè! Góór was ie, die gevulde aubergine! Mijn man beaamt het zelfs. Maar hoe KAN dat!? Ik ben gewend dat alles dat uit mijn keuken komt lekker smaakt, kneiterlekker zelfs. Het is de week van de mislukkingen denk ik, nee wacht, ik roep deze week gewoon uit tot de week van de mislukkingen! Het is er een mooie week voor toch?

Dus wil je nog wat dingen mooi in de soep laten lopen, in duigen laten vallen, de mist laten ingaan of aan de grond laten lopen? Deze week is je kans! Je hebt tot en met zondag, klokslag twaalf, daarna verandert alles wat je aanraakt gewoon weer in goud. Laat me weten welke debacles en fiasco’s jij veroorzaakte of op je pad vond, wil je? Dan voel ik niet meer de enige OEN.  

De oorzaak van de ranzigheid

Die gevulde aubergine smaakt ranzig en dat komt zo, ik heb haar gevuld met een mengsel van haar eigen vruchtvlees, avocado, edelgist en amandelen. Dat kan allemaal prima, maar ik legde dit alles in een hete oven. Nou ben ik ontzettend verslingerd aan avocado, maar zodra avocado verhit wordt, haak ik af, dan wordt ze funky en dan lust ik haar niet meer. Ik dacht vandaag “ach wat, ik probeer het gewoon nog eens,” maar GATVERDAMME!

Dus nu vier ik mijn mislukking met een wél gelukte pompoenstoof, wat ook weer een bijzonder verhaal is, daarover zo meer, maar als je er nog een aubergine bij wilt vullen, type dan gewoon “gevulde aubergine” in de zoekmachine van mijn blog en je komt er wel een stuk of wat tegen die niet sneuvelen.  

Mijn relatie met pompoen

Mijn relatie met pompoen is ingewikkeld. Wanneer pompoen als soep of ovengeroosterd geserveerd wordt, prima en hoera! Andere bereidingswijzen maken mij altijd een beetje week in de maag, ik weet ook niet waarom. Vandaag ging het goed.

Ik bedenk me nu wat een risicovol maaltje ik eigenlijk maakte. Avocado verhitten en pompoen stoven? Waar ben ik mee bezig? Echt, gewoon op het randje balanceren, dit. Ik vraag er ook gewoon om, dan kun je er op wachten en slaat het je vanzelf in het gezicht.

Zo niet de pompoenstoof.   Die stoof maakte ik voor twee en bevatte wat ingrediënten, maar dat is meestal met gerechten en ook met andere dingen, dat ze ingrediënten hebben.  

Ingrediënten pompoenstoof:

– 400 gram stukjes pompoen
– 200 gram gewassen spinazieblaadjes
– 1 ui in snippers
– teen knoflook, ook in snippers
– 1 stukje verse peper naar smaak, ook in snippers
– wat takjes verse tijm – wat blaadjes verse salie
– paar naaldjes verse rozemarijn
– wat blaadjes verse oregano
– 1 blokje plantaardige bouillon
– een sneetje kruidkoek, geheel verkruimeld
– iets voor erbij, bijvoorbeeld gevulde aubergine, ik heb spelt
– olijfolie om in te bakken  

Pompoenstoof

Bereidingswijze pompoenstoof:

  Ja en nu gaat het snel.

1. Ui, knoflook en peper fruiten in een plens olie,
2. pompoenstukjes een minuutje of vijf erbij bakken samen met alle verse kruiden,
3. dan een scheut water en het bouillonblokje toevoegen,
4. kruimels kruidkoek goed erdoor roeren,
5. extra water toevoegen als dat de substantie en consistentie van de saus ten goede komt, bij mij was dat het geval maar het kan ook altijd anders uitpakken, het kan zelfs ook mislukken en in dat geval hoor ik het weer graag want het is tenslotte de week van de mislukkingen dus laat maar weten ik ben je mede-uilskuiken,
6. maar goed inmiddels kunnen de harde takjes van de kruiden wel uit de pan gevist worden en roeren we de spinazie door de saus met pompoenstukjes tot het een mooi en lekker geheel is,
7. we halen de klaargekookte spelt van het vuur om af te gieten, dekken de tafel, scheppen op, verguizen de gore aubergine en smullen van de pompOENstoof. Pfoei, even ademhalen en weer door hoor! Succes nog deze week. Oh nee, juist niet.  

pompoenstoof
Let vooral NIET op de aubergine!

  Doei!        

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven