Hoi! ’t Was nog in het geheel geen herfst toen ik deze portobello steaks op tafel zette. Het was nog zeker wel nazomerig warm picknick- en buitenspeel-weer, die maandag voordat mijn man en ik 14 jaar getrouwd zouden vieren. Dat vieren deden we in een restaurant, een Libanees restaurant, met heel erg lekker eten, heel erg veel ook, het voelde er heel erg romantisch en heel erg gezellig. Mooi zijstraatje maar dit heeft verder niets met de portobello steaks te maken. En dat hoeft ook helemaal niet. Mijn website, ik bepaal zelf wel waarover ik schrijf. Dat recept voor die steaks staat hier toch al uitgewerkt, no need to talk about it verder, behalve dan dat het erg lekkere steaks zijn geworden.
Nog wel even iets over die zijstraat, de Wethouder Beversstraat te Enschede om precies te zijn, dat is waar dat restaurant lag waar we ons jubileum vierden: Habibi. Inderdaad een schat voor de stad, Habibi, dat wil ik wel even vastgelegd hebben hier. Ik voeg even twee fotootjes met een indruk van het eten en de inrichting toe hier, mega sfeervol.
Trouwens, leuk dat je hier rondhangt! Dat vind ik dus echt heel erg eervol en gezellig. Ik hoop dat je het hier bij mij ook als mega sfeervol ervaart! Als je nog iets meer met me wilt rondhangen: ik heb een Instagram cursus gemaakt. Jahaaa! Met video’s en heuse werkbladen en alles, had je niet verwacht hè? Nou ik wel, maar ja, ik ben er dan ook een tijdje mee bezig geweest. Nu begin ik aan het nieuwste proces: het verkopen van de cursus. Nog nooit gedaan dus ik weet dat ik het kan. Wil je een vegan uitstapje met me maken? Van zeven dagen? Voor zeven euro? Iedere dag een video, een leuke opdracht, tips, tricks en dingen om over na te denken? Klik dan hier door naar de aanmeldpagina:
en stap met mij zeven dagen lang in het leven van een vrolijke veganist!
En om alvast in de stemming te komen van een vrolijke veganist volgt dan hier nu echt het recept voor mijn portobello steaks, mmm, ga maar smullen!
Doei!
Portobello steaks
Course: SteakvervangerCuisine: KabouterkeukenDifficulty: Niet echt moeilijk2
porties10
minutes1
hour10
minutes1
hour20
minutesIngrediënten
- Voor de portobello steaks:
2 uit de kluiten gewassen portobello’s
4 eetlepels olijfolie
1 flinke teen knoflook in dunne plakjes gesneden
2 eetlepels tomatenketchup
1 eetlepel mosterd
cayennepeper naar smaak
Zout naar wens en smaak, ik gebruikt Himalayazout uit een molen
- Voor de kruidenboter:
40 gram vegan boter, op kamertemperatuur (ik gebruikte Naturli vegan blok, erg lekker)
een teen knoflook, geperst of heel fijn gesneden
handje verse basilicum, helemaal aan gort gehakt
zwarte molenpeper
molenzout
theelepel citroensap
Bereidingswijze
- Mix – behalve de portobello’s zelf – alle ingrediënten voor de portobello steaks goed door elkaar in een ovenschaal.
- Besmeer of bestrijk de paddenstoelen met het mengsel en leg ze met de bolle kant boven in de schaal erbij.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de schaal 50 minuten in de oven.
- Maak de kruidenboter door alle ingrediënten met een vork te prakken en te mengen.
- Je kunt als je dat wil een bakje of vormpje bekleden met keukenfolie en daar de boter indrukken zodat de boter in de koelkast al opstijvend de vorm van het bakje aanneemt.
- Draai na 50 minuten de portobello’s om en zet de ovenschaal nog 20 minuten in de oven, ook weer bedekt met aluminiumfolie.
- Haal de schaal uit de oven en de portobello’s uit de schaal.
- Meng 1 theelepel maizena met 2 theelepels koud water.
- Kook 150 milliliter water en giet het bij het portobellovocht in de ovenschaal. Schep er een klein theelepeltje bouillon bij. Roer alles heel goed door, bijvoorbeeld met een garde, schraap eventueel dingen van de randen en bodem van de ovenschaal.
- Giet de jus in een pannetje en breng aan de kook. Voeg het maizenamengseltje toe, roer weer goed en laat de maizena zijn werk doen.
- Serveer de portobello steaks met de kruidenboter, bijgerechten naar wens – bij voorkeur bijgerechten waar de jus overheen kan – en de jus.
Tips
- Serveer de portobello steaks met aardappelpuree, frieten of een andere aardappelvariant waar de jus lekker overheen kan smaken.