Quinoa, een veld vol

quinoa

Quinoaveld, voor smakelijke omzwervingen, neem een wandelstok mee

Hoi! Quinoa. Laatst zei een goede vriend van mij: “Ik ben ergens stil blijven staan op de piek van mijn dal”. Waarom ik daar aan denk op het moment dat ik over quinoa ga schrijven? Ik weet het niet. Ik ga het direct opzoeken.

Op Wikipedia kom ik een prachtige foto tegen van een quinoaveld in Cachilaya, Bolivia, bij het Titicacameer. Als ik doorklik op Titicacameer dan lees ik in onze internetencyclopedie dat dit water in de Andes ligt, tussen Peru en Bolivia, op 3812 meter boven de zeespiegel. Het is het hoogst commercieel bevaarbare meer ter wereld. Als dat geen piek van een dal is. Check.

Bovenop de laagvlakte die mijn fornuis heet ontstaat vandaag ook een quinoaveld. Een veld met de volgende ingrediënten:

INgrediënten quinoa met artisjokken, kapperappeltjes, olijven en augurken:

– 150 gram quinoa (ik heb Quinoa Dreierlei, drie soorten quinoa in één verpakking)
– 1 ui, gesnipperd
– teentje knoflook in kleine stukjes
– 1 klein stukje verse peper in flintertjes
– 1 tak verse tijm
– olijfolie
– zeezout
– 1/2 potje artisjokken op waterbasis, uitgelekt en in stukjes gesneden
– 10 kapperappeltjes in schijfjes gesneden
– 2 eetlepels zwarte olijvenschijfjes
– 1 eetlepels augurkenstukjes
– een bosui in ringetjes
basilicumstrooisel of andere kaasvervanger van edelgistvlokken, olie, amandelmeel, zout en nootmuskaat

quinoa

Het veld wordt als volgt aangelegd:

1. Spoel de quinoa af met heet water. Breng een halve liter water aan de kook en laat de quinoa daar 15 minuten in koken.
2. Fruit ui, knoflook, peper en de tak tijm goed aan in 2 eetlepels olijfolie en bestrooi de boel met wat zeezout.
3. Voeg artisjok, kapperappels, augurk en olijf toe en laat alles op een zacht vuur opwarmen.
4. Giet de quinoa af en meng hem met een eetlepel olijfolie en een hoeveelheid zeezout naar smaak en wens.
5. Meng de quinoa met alle andere ingrediënten, bestrooi met bosui en serveer het gerecht met een plantaardige strooikaas (zie bijvoorbeeld hier, hier of hier) of edelgistvlokken.

Quino

Zo, lekker struinen over dat quinoaveld nu hè? Vergeet je wandelstok niet en neem een servetje mee.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven