Raad het recept. Een quiz met mezelf. Broccopintofuschotel met kozijnspakommer.

Hoi! Toen ik thuis kwam vanmiddag was mijn man al aan het koken. “Raad het recept”, waren de woorden die in me opkwamen toen de pannen op tafel kwamen. Dat ga ik nu doen, een paar uur later. Ik doe ook wel eens iets anders dan in de keuken staan, en dat nou toevallig vanavond, leuk hè, dat ik ook een leven heb en zo! Ik heb wel wat foto’s gemaakt tijdens het eten om het mezelf wat makkelijker te maken.   

Nou ja, in ieder geval weet ik zeker dat mijn echtgenoot vandaag rijst heeft gekookt. Dat zie je ook duidelijk op foto nummer 1. Verder zie ik heel helder dat er broccoli en pinda’s aan te pas kwamen. Wat op foto nummer 1 misschien niet heel duidelijk te zien is, is dat er in ieder geval ook snippers ui op mijn bord te vinden waren. Mijn man vroeg mij tijdens het koken of mijn currypasta  nog goed was. Ik zei “ja”, volgens mijn berekening is die pasta nog tot en met vrijdag goed. Die zat er dus ook door.    Nou weet ik niet meer zeker of de uiensnippers ook nog aangevuld waren met de rest van wat ik de backing flavours noem: verse peper en verse knoflook. Ik  zie het ook niet terug op de foto. Dus ik ga op dit moment voor een nee. Waarschijnlijk was de currypasta genoeg smaakmaker.  

foto nummer 1

Wat ook het geval kan zijn is dat ik me helemaal vergis en dat mijn man de currypasta gebruikte voor zijn fenomenale tomatenpindasaus. Die saus zie je op foto nummer 2 mooi gedrapeerd over de rijst met het broccoli-pindawoksel. Ja potverdorie, nou zit ik even te zoeken in mijn eigen blog en ik vind dit bericht terug: Bam! Bami. Nou ja, lees zelf maar, dit lijkt er wel wat op hè? Leuk man, alsof ik aan Twee voor twaalf  meedoe, je weet wel, die quiz van de VARA, waar de frase “dat zoeken we op” heel regelmatig gebezigd wordt. Nou, dit zocht ik dus ook op. In mijn eigen blog nota bene. Nota bene, daar zit vast ook een gerecht in, maar welke groente heeft nou benen, een paardenbloem, is die eetbaar, ahum, oké, ik dwaal af, dit slaat echt helemaal nergens op, sorry.

Ik denk nu inderdaad dat de currypasta door de saus ging. En dat het broccoli-pindabaksel verhit is in de sesamolie! En dat er wel nog verse peper en knoflook bij de uiensnippers gingen. Maar zeker ervan? Neen, dat ben ik niet. Zeker niet van die peper. Maar we gaan het zien.

foto nummer 2

De dressing over de komkommerspaghetti die je op foto nummer 2 ziet liggen noemde ik bij het proeven in mijn hoofd al stilletjes “kozijn”. Dit omdat ik azijn en komijn proefde. Ik kon alleen niet thuisbrengen welke azijn het precies was maar daar hielp mijn man mij bij door te vragen: “lekker hè, die appelazijn met komijn en kruidnagel?” Waarop ik hem snel het zwijgen oplegde en uitlegde dat ik zijn recept wilde raden. Nou goed, ik denk dat er ook nog wat zwarte peper en misschien een klein snufje zout door de dressing zat, maar niet heel veel.


foto nummer 3

Op foto nummer 3 hierboven zie je mijn bord dat voor een tweede keer is opgeschept. De volgorde van lagen is deze keer anders. Wel eerst de rijst, maar daarna gelijk de saus en daar bovenop pas het broccoli-pindamengsel. Van het smaakverschil met foto nummer 1 werd ik niet veel wijzer, het mengt blijkbaar allemaal toch wel in de mond. Op foto 4 hieronder zie je nog een close-up van de kozijnspakommer.

foto nummer 4

Ik denk dat mijn man deze ingrediënten gebruikt heeft:
voor de saus:
pindakaas
ketjap manis
1 blik gepelde tomaten
currypasta
en verder:
rijst
1 broccolistronk
1 ui
1 knoflookteen
1 stukje verse rode peper
1 handje pinda’s
sesamolie
komkommer
appelazijn
kaneel
kruidnagel
peper
zout

Och en wat ik helemaal vergeten ben, dat komt door die hele uitweiding over Bam! Bami. en Twee voor twaalf en wat dies meer zij, maar er zaten ook nog stukjes gebakken tofu door de broccoli-pindatak van de maaltijd. Dus die komen er nog bij. Nou lieve echtgenoot, verlos me van de onzekerheid, welke van mijn overpeinzingen kloppen met je recept?

Oh, alles klopt, behalve de kaneel, dat moet komijn zijn. Hoe kan een kaneelliefhebber als ik zich daar zo in verproefd hebben? Achteraf moet ik zeggen dat ik ook helemaal geen kaneel geproefd heb. Die kaneel had ik overgenomen uit het Bam! Bami.-recept.

Goede score wel, ik vind dat ik gewonnen heb.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven