Raapstelen in drie gangen

Raapstelen in mijn lentehoofd

Hoi! Met lente in mijn hoofd huppel ik naar de groenteman. Wat tref ik daar aan dan? Raapstelen! Raapstelen en bosjes rode zomerbietjes. Dat klinkt bijna alsof ik bij de bloemist ben hè? Ik neem ze mee, een zak voorgesneden raapstelen, een bosje van drie rode zomerbietjes en een kilootje nog lekker onder-de-opgedroogde-klei-zittende Bildtstar aardappelen. En ik maak er toch een lekker driegangen diner van, mmm!

Leuk weetje over dit raapstelen-rode bietendiner

Ik schreef de recepten voor de drie gangen uit nog voordat ik ze maakte. Ik volgde mijn uit blote hoofd en pen ontsproten bereidingswijze en warempel was het resultaat perfect. Gewoon perfect. Niets meer aan doen zo lekker. Nou hoor ik je denken, wat is een blote pen en waar koop ik die? Maar eigenlijk was alleen mijn hoofd bloot. En niet eens zo heel bloot want haar en bril. Goed. Genoeg gekletst weer, hier komen de recepten.

Doei!

Raapstelen in drie gangen

Course: Drie gangenCuisine: Lentekeuken met raapstelen en bietDifficulty: niet ingewikkeld
Ruime hoeveelheid voor

2

personen
Voorbereidingstijd

30

minutes
Bereidingstijd

30

minutes
Total time

1

hour 

Driegangen lentediner voor twee van raapstelen en rode zomerbietjes

Ingrediënten

  • Eerste gang: salade van raapstelen met zomerbietjes
  • 1 verse zomerbiet

  • 100 gram (voor)gesneden raapstelen

  • een handje rozijnen

  • één of twee mandarijntjes

  • een hand pecannoten

  • olijfolie

  • balsamico

  • zwarte peper en zout uit molens naar smaak

  • Tweede gang: stamppot van raapstelen met zomerbietjes
  • 1 verse zomerbiet

  • 2 Bildtstar aardappelen

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • olijfolie

  • peper en zout naar smaak

  • Derde gang: raapstelensoep met croutons van gegrilde zomerbiet
  • 1 verse rode zomerbiet

  • 1 Bildtstar aardappel

  • plantaardige bakboter

  • een halve liter bouillon of een bouillonblokje voor een halve liter bouillon

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • agavesiroop of vegan honing

  • olijfolie

  • pittige speculaaskruiden

  • een hand gerookte amandelen

Bereidingswijze

  • Salade van van raapstelen met zomerbietjes
  • Schil de biet en snijdt haar in juliennereepjes. Dat kan met de keukenmachine, met die van mij in ieder geval wel.
  • Als je geen voorgesneden raapstelen hebt: was ze goed en snijd ze fijn of minder fijn of laat ze zijn zoals ze zijn, wat je lekkerder lijkt in de salade. Mijn raapstelen zijn voorgesneden dus ik heb geen keuze meer.
  • Meng biet en raapstelen goed door elkaar.
  • Maak een dressing van een eetlepel olijfolie en twee eetlepels balsamico en meng deze door de salade. Maal er zwarte peper en zout uit de molen overheen en meng weer even goed.
  • Pel één of twee mandarijntje en voeg zoveel partjes aan de salade toe als je zelf lekker lijkt.
  • Strooi een handje rozijnen in de salade. Schud en meng alles nog even goed door elkaar.
  • Hak een handje pecannoten wat fijner en strooi over de salade. Klaar, op naar de tweede gang.
  • Stamppot van raapstelen met zomerbietjes
  • Snij een biet in vieren en kook de parten totdat je er makkelijk met een vork in kunt prikken, zo makkelijk dat je de biet ook met een stamppotstamper kunt stampen voor de stamppot.
  • Kook tegelijkertijd ook twee Bildtstaraardappelen tot ze gaar en zacht genoeg zijn voor de stamper.
  • Snipper een uit en een teen knoflook en fruit ze in een eetlepel olijfolie totdat ze mooi glazig zijn.
  • Bak 140 gram raapstelen even mee, minuut of drie is lang genoeg, en zet het vuur uit.
  • Giet biet en aardappel af en stamp ze samen tot een grove stamppot. Je kunt eventueel wat olijfolie en/of plantmelk of eigen vocht toevoegen als de substantie dat vraagt.
  • Je kunt de biet een aardappel ook gelijk – zonder extra toevoeging van vocht – mengen met de gebakken ui, knoflook en raapstelen. Later alsnog wat vocht toevoegen kan altijd nog. Proef gewoon wat voor jou het lekkerste is!
  • raapstelensoep met croutons van gegrilde zomerbiet
  • Verwarm de oven alvast voor op 200°C.
  • Snij een Bildtstar aardappel in kleine blokjes, snipper een ui.
  • Verwarm een klontje plantaardige boter in een bakpan en fruit hierin de ui. Pers een teentje knoflook boven de pan en fruit dit even mee.
  • Doe de aardappelblokjes in de pan en laat deze een minuutje of twee, drie meestoven.
  • Schenk een halve liter plantaardige bouillon (of een halve liter water en een bouillonblokje voor een halve liter) in de pan erbij en breng aan de kook.
  • Laat de soep pruttelen totdat de aardappelblokjes gaar en zacht zijn.
  • Ondertussen schil je de biet en snij haar in kleine reepjes.
  • Meng een eetlepel agavesiroop of vegan honing met een eetlepel olijfolie en een theelepel speculaaskruiden en schud de stukjes biet door dit mengsel heen.
  • Hak een hand gerookte amandelen fijn en schud deze ook door de stukjes biet.
  • Spreid het mengsel uit over een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif de bakplaat in de oven.
  • Laat de biet 20 minuten tot een half uur bakken, schep ondertussen twee keer om. Super lekker trouwens, net spekjes, kijk maar:
  • Als de aardappelblokjes in de soep gaar zijn: voeg 140 gram gesneden raapstelen toe en kook twee minuten mee.
  • Haal de soeppan van het vuur en zet de staafmixer erin, zet de mixer ook aan en mix tot je een gladde groene soep hebt.
  • Serveer de soep met de geroosterde biet erbovenop en een dot vegan crème fraîche.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven