Vegan ragout

vegan ragout

Slank?!

Hoi! Ik was van plan een dikke vette romige vegan ragout voor bij mijn schattige bladerdeeghartjes te maken en dat is gelukt! Waarom dat uitroepteken? Alsof ik verbaasd ben? Nou ik had sojaslagroom gekocht voor door de ragout maar dat kartonnetje room staat nog ongeopend in de koelkast? Vergeten? En de ragout is al op? Schoon op? De ragout was verrukkelijk? En slanker dan gepland dus? Mooi hè, hoe zo’n vraagteken de verbazing tot een irritant trutje maakt?

Diep?!

Over die schattige bladerdeeghartjes moet ik niet zo enthousiast dom lullen trouwens. Dat zijn gewoon mislukte pasteibakjes. Ach nou mislukt, mislukt, ze zijn niet diep genoeg geworden. Ik hou van diep. Als iets diep is past er al gauw veel in, ga maar na.

Ben erg benieuwd wat er nu allemaal aan dieps door je hoofd gaat. Goed. Jouw hoofd, jouw diep, gaat me niets aan. Waarschijnlijk wil ik het niet eens weten. Jawel, ik weet zeker dat ik het toch wil weten als ik het niet wil weten. Ja hou op. Zeg het maar, ik ben fiks nieuwsgierig nou.

Roux

Voor mijn ragout maakte ik eerst een roux. Waarschijnlijk omdat ik sojasmeerboter gebruikte bleek de verhouding boter – bloem iets anders te liggen dan ik in de meeste recepten met andersoortige boter terug zie. Ik gebruikte uiteindelijk 70 gram boter en 40 gram gezeefde bloem.

Bereidingswijze roux voor de vegan ragout

1. De boter smolt in een stevig pannetje. Ik roerde de bloem in de hete pan gelijkmatig door de gesmolten sojaboter totdat ik een klont zandachtig deeg over had.

2. Deze klont legde ik even op een bord in de vriezer: winterpret voor mijn roux. Ik hoorde het gezoem van de skiliften en het gesuis van afdalende skiërs door de vriezerdeur heen.

Roux

Over naar de bereidingswijze van paddenstoelen en fopkip

3. Nu had ik tijd om even een gesnipperde rode ui en 250 gram kastanjechampignonschijfjes aan te bakken in een plens zonnebloemolie. Van wintersport naar strandvakantie.

4. De zonnebrandpreventiebrigade bestond uit peper, zout, gemalen laurier, verpulverd mosterdzaad en geraspte nootmuskaat. (Strooi die smaakmakers bij de ui en champignons.)
Onzin, dat gestrooi met smaken voorkomt helemaal niets natuurlijk, als je wil dat die bakkende ui- en champignonlijfjes niet verbranden moet je gewoon goed opletten en roeren.

Terug naar de roux

5. Dus ik draaide die zon iets lager toen ik mijn zandbal weer ophaalde van de wintersport.    De rouxklont was wel toe aan een warm bad na al die ijspret. Zo gewenst zo gedaan.

6. Klont in de pan op een pitje, een halve liter heet water en een bouillonblokje erbij en ik roerde en klopte en draaide vliegensvlug met een garde.

6. Na een tijdje smolten de opwarmende roux en het vocht zich samen tot een lekkere dikke saus en het pitje ging op de laagste stand.  

Terug naar de paddenstoelen en kip,

7. De kipstuckjes doken in de pan bij de zonnebakkende paddenstoelen.

En de roux maakt de vegan ragout af!

8. Alle gezond bijgekleurde lijfjes gingen vanzelf zwemmen toen ik de roux over ze heen goot. Ik roerde alles goed door en liet de ragout lekker pruttelen.

En dan was dit dus hét moment geweest om flink wat sojaslagroom door de ragout te knallen. Jammer? Gemiste kans? Volgende keer beter? Neen. De ragout smaakte fantastisch lekker en was op en top romig, dus die slagroom klop ik wel door mijn warme chocococomelk.  

Recept voor afgeplatte pasteibakjes in hartvorm:

Die afgeplatte pasteibakjes, ik bedoel die schattige bladerdeeghartjes, dat deed ik als volgt. Ik stak telkens twee even grote hartvormpjes uit een plakje bladerdeeg. Uit een van die twee stak ik dan weer een kleiner vormpje en het verschil, het dunne reeprandje dat daardoor ontstond, plakte ik met wat water op de rand van het grotere hartje, kijk zo:  

pasteibakjes

 En na 20 minuten in een oven van 180 graden kwamen ze er schattig uit. Als je slimmer bent dan ik dan maak je dus meer van die randjes op je vormpjes en dan heb je pasteibakjes waarin je ook echt een fundamentele hoeveelheid ragout kwijt kunt haha.

vegan ragout

Alhoewel, voor een driebeets borrelhapje zijn deze enige hartjes juist weer enorm geschikt. Je snijdt gewoon het bovenste laagje los, dan heb je een dekseltje. Je schept een lepeltje ragout op het ontdekselde hartje, legt het dekseltje terug en kijk, één twee drie hap slik weg zo hop bij een biertje, wijntje of anderszinse versnapering op bijvoorbeeld de vrijdagmiddag.

vegan ragout

Doei!

Ingrediënten vegan ragout:

voor de roux en saus:
-70 gram sojasmeerboter
– 40 gram gezeefde bloem
– 1 plantaardig bouillonblokje
voor de ragout:
– de rouxsaus
– 1 versnipperde rode ui
– 250 gram kastanjechampignons in schijfjes
– 1 bakje kipstuckjes van De Vegetarische Slager
– 1 plens zonnebloemolie
– drie keer schudden met een potje verpulverd mosterdzaad
– een hele flinke snuf gedroogde gemalen laurier
– 5 keer heen en weer raspen met een bolletje nootmuskaat
– zout en peper naar smaak
voor de schattige bladerdeeghartjes:
– plantaardig bladerdeeg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven