Ras aardappels Hanout.

ras aardappels hanout

Ras aardappels Hanout. Uit de oven uit het universum. Gebakken aardappels met ‘gehakt’, prei en ui.

Hoi! Ik zag laatst een aardappelschilbak te koop staan in een winkel. Het ding was enorm en het had twee verdiepingen. Het zou mijn halve keuken in beslag nemen. Nou nee, niet zoveel plek. Schrijven is ook overdrijven.

Ik stel me zo voor dat iemand met een aardappelschilbak ook een aardappelschilkamer heeft. “Schat waar ben je?” “In de aardappelschilkamer!” “Wat doe je daar dan?” “Breien!”

Omdat ik nog geen aardappelschilkamer heb kocht ik voorgekookte krieltjes. Bij het bereiden van de malse Marrokaanse veldertjes van laatst zag ik dat de ras el hanout zijn houdbaarheidsdatum nadert. Dat kruidenmengsel zet ik vandaag dus ook weer in. Anders vergeet ik het zakje of het loopt weg, de wijde wereld in. Snap ik best. Er zijn hele mooie plekken om naar toe te gaan, ook als je een zakje kruiden bent.

Wereldbolletjes en globetrotters

Nou heb ik vandaag een zak vol wereldbolletjes van aardappel dus die specerijen kunnen globetrotten dat het een lieve lust is. Als ieder kruidje en specerijtje zijn of haar reistasje heeft gepakt stuur ik ze de wijde wereldjes over. Die aard(appel)krieltjes liggen in een ovenschaal en om de kruiden wat variatie in weersomstandigheden te bieden, spray ik 15 keer met een spuitbus olijfolie op die ovenschaal.

Ingredi├źnten:

– 2 eetlepels ras el hanout
– 600 gram voorgekookte krieltjes
– olijfolie om in te bakken
– 1 rode ui in ringen
– 1 prei in ringen
– 160 gram plantaardig gehakt
– kaneel
– zout
– sojaboter

(Bereidingswijze ras aardappels hanout:)

(1. Mix in een ovenschaal de ras el hanout met 600 gram krieltjes en spray 15 keer met een spuitbus olijfolie of roer er 30 milliliter olijfolie doorheen.)

ras aardappels hanout

Na die olijfolieregen komt zonneschijn. De kosmoskom vol wereldkrieltjes bevolkt met kruiden en natgeregend door de olijfoliedruppels vliegt de hete oven in (hoogste stand). Het duurt twintig minuten voordat het woestijnklimaat aanslaat, ik heb dus twintig minuten de tijd om de volgende receptstap te zetten.

(2. Verwarm de oven voor naar de warmste stand en zet de schaal met krieltjes er twintig minuten in.)

3. In een goede bakpan op het fornuis schenk ik twee eetlepels olijfolie. Als de olie heet is, gaan daar de ui- en preiringen in. Na een heet minuutje of twee, drie in het rond bakken zet ik het vuur wat lager en voeg ik het plantaardige gehakt, een hele flinke snuf kaneel en zout naar mijn eigen smaak toe.

Keuken multiversum

Het ovenschaaluniversumpje haal ik even uit de oven en plaats ik op een onderzetter op mijn aanrecht. De extrauniversele prei-, ui- en gehakt-aliens in de pan zijn wel ge├»nteresseerd in een  andere kosmos en mengen zich met de kruidenwereldjes in de ovenschaal. Vanuit een niet verwachte koude parallel-universumhoek dienen zich pardoes flink wat plukjes koude sojaboter aan. Ze vlijen zich op de bovenkant van het vernieuwde aardappeluniversum. Dit aan de bovenkant platte universum bestrooi ik met wat buitenaards zout.

ras aardappels hanout

(4. Haal de ovenschaal uit de oven en meng het gehaktmengsel uit de pan er goed doorheen. Leg wat toefjes sojaboter op het gerecht en strooi indien gewenst met nog wat zout.)

5. Ik zet de schaal weer in de oven en roer de boel na tien minuten even om. Na nog weer tien minuten check ik of de krieltjes lekker zijn om in te bijten, bij mij is dat het geval, en ik haal het kruidige krielgehaktheelal uit de oven. Het smaakt hemels.

Doei!

PS: als je alleen het recept wil hebben lees dan de alinea’s met een getal ervoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven