Ras el hanout wortelsoep

Ras el hanout wortelsoep

Ras el hanout

Hoi! Bij de toko om de hoek ging ik overstag en kocht ik een zakje ras el hanout. Dat is een Noord-Afrikaans kruidenmengsel met in dit geval acht smaakmakers, te weten paprika, koriander, fenegriek, komijn, gember, piment, kurkuma en zout. Er kunnen soms ook wel meer dan 20 kruiden in de ras el hanout zitten, dat is afhankelijk van het aanbod: ras el hanout betekent ‘het beste uit de winkel’ vertelt het internet mij. Mooi. Heb ik in ieder geval geen kat in de zak aangeschaft. Ik maak er ras el hanout wortelsoep van!

Voor iemand die graag haar eigen ras el hanout uit haar eigen kruidenkastje samenstelt is het lekker lui koken geblazen. Zeker nu ik mijn man ook nog vraag of hij de wortels wil schrappen en in kleine stukjes wil snijden. Ja, hij wil.

Bereidingswijze ras el hanout wortelsoep:

  1. 1. Mijn man schrapt dus de wortels en snijdt ze in kleine stukjes.

2. Iets minder lui snipper ik zelf ui en knoflook.

3. Ik verhit twee eetlepels zonnebloemolie in een soeppan en fruit ui en knoflook tot ze glazig zien.  

4. Een klein gedroogd chilipepertje verkruimel ik boven de pan.

Ho ho ho! Wacht even en pas op! Er zit ook al piment door de ras el hanout dus als je niet van heel erg pittig houdt, laat die droge peper maar achterwege!

5. Wortelblokjes stuiteren de pan in en bakken, draaien en rollen een minuut of drie op hoog vuur mee.

6. Het vuur gaat lager, twee flinke theelepels ras el hanout gaan in de pan en ik schep de boel nog een paar keer om.

7. Een halve liter kokend water, een bouillonblokje en een kneep agavesiroop maken de naam ‘soep’ waar als ze de pan in glippen.

8. De soep blijft een kwartiertje, twintig minuten misschien, tot de wortelblokjes lekker bijtbaar zijn, pruttelen.

9. En nu sta ik boven die soeppan te twijfelen: pureren of niet?  Het kan. Het kan ook heel goed niet.  Ik kies voor niet. Ik heb meer zin om te bijten dan te slurpen.

Smaken en texstuurbeleving verschillen, van mens tot mens, van dag tot dag

Maar wat jij wil dus hè? Gepureerd is de soep net zo lekker, of lekkerder, of veel en veel lekkerder, of eindelijk goed binnen te houden, of ronduit goor, of gewoon minder lekker, net binnen te houden. Het hangt allemaal van je eigen smaak af natuurlijk, daar ga ik niet over.

Goed! Mijn soep is fabelhaftend verbluffig!

9. Ik strooi er nog wat knisperfrisse lenteuiringetjes overheen, plus een handje zoute pinda’s bij wijze van croutons en al ras heb je dan een hanout soep van wortels waar je o.v.e.r.h.e.e.r.l.i.j.k. over schrijft.

Ras el hanout wortelsoep

Mijn man is het met me eens. En niet omdat ie de goede vrede wil bewaren. Wij maken geen ruzie over soep. Ruzie maken wij over andere dingen. Over metafysica bijvoorbeeld, of over hoe je ruzie moet maken, maar niet over soep. Soep is soep.

Doei!

Ingrediënten voor twee:

– 3 grote wortels
– een ui
– 1 teen knoflook
– 1 gedroogd chilipepertje
– 2 theelepels ras el hanout
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 1 kneep agavesiroop
– 3 lenteuitjes
– 1 handje gezouten pinda’s

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven