Rendang, vegan

rendang

Rendang van jong jackfruit gestoofd in kokosmelk

Hoi! Omdat de definitie van rendang niet eenduidig is, ze varieert van in kokosmelk gestoofd rundvlees en een plaats op Bali tot rundvlees in een donkere ketjapsaus, heb ik maar gewoon wat dingen laten sudderen in kokosmelk en Aziatisch aandoende kruiden en specerijen en noem ik het gerecht heel vrij: Doriendang. Ik hoop dat dat oké is en ik hiermee niemand tegen de borst stuit.

Auw!

Drie keer het woord rundvlees in mijn vegan blog noemen voelt blasfemisch, dus daarmee hou ik nu op. Vanaf nu noem ik het woord nul maal. Zo stuit ik in ieder geval mezelf niet meer tegen de borst. Auw.

Doriendang

Doriendang heb ik niet kunnen terugvinden als plaatsnaam. Ook niet als gerecht. Wel schijnt er iemand te bestaan met de naan Dorien Dang. Mijn doriendang heeft de volgende ingrediënten, daar hoeven geen misverstanden over te ontstaan:

Ingrediënten vegan rendang voor twee:

Voor de easy boemboepasta:

– 1/2 theelepel gemalen kurkuma
– een halve theelepel gemalen laos
– 1/2 theelepel gemalen citroengras
– een halve theelepel gemalen koreander
– 1/2 theelepel gemalen gember
– 1 theelepel zout
– 2 eetlepels rijstolie

rendang

Voor de rest van de doriendang:

– 1 ui in snippers
– 2 tenen knoflook in kleine stukjes
– 1/2 rode peper in kleine stukjes
– 1 blik jong jackfruit, uitgelekt en in reepjes gesneden (550 gram, uitlekgewicht 280 gram)
– 1/2 courgette in blokjes
– 2 paprika’s in blokjes
– 200 milliliter fairtrade en apenarbeidvrije kokosmelk
– 1 blokje plantaardige bouillon

rendang

Voor een fris bijslaatje:

– 1 komkommer in blokjes
– 2 eetlepels appelazijn
– 1 eetlepel agavesiroop
– zwarte peper en zout naar smaak
– naar smaak wat van dezelfde kruiden en specerijen als gebruikt voor de doriendang

De deal:

1. Meng voor de easy boemboepasta alle kruiden en specerijen goed met de rijstolie.
2. Verhit de boemboepasta in een wok en fruit ui, knoflook en rode peper even goed erin aan.
3. Voeg de reepjes jackfruit toe en schep alles goed om terwijl je alles drie minuten op hoog vuur flink aanbakt.
4. Temper de hitte naar gemiddeld en voeg de courgette- en paprikablokjes toe. Bak en schep om gedurende drie minuten.
5. Schenk de kokosmelk in de pan erbij en verkruimel het bouillonblokje eroverheen. roer goed zodat de bouillon oplost in de saus. Proef even en voeg eventueel nog wat meer van de eerdergebruikte kruiden en specerijen toe.
6. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur zo’n minuut of 20 sudderen.
7. Kook rijst naar keuze voor twee personen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
8. Meng komkommer met appelazijn, agavesiroop, peper, zout en smaakmakers voor een fris slaatje.
9. Giet de rijst af en zet al het spul op tafel.
10. Doriendang!

rendang

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top