Restjes koken na een lachdag op de bank.

Hoi! Vandaag deed ik helemaal niks! Behalve alle afleveringen van serie 3 van Monty Python’s Flying Circus kijken dan. Buikpijn.

Van het lachen.

De serie functioneerde voor mijn zusje en mij als kwaliteitskeurmerk voor mannen: Nieuw vriendje? Monty Python kijken! Vindt het vriendje er niets aan? Tabee meneer! Of eigenlijk “adieĆ« wa!” ik woonde immers in de zuidoostelijke mijnstreek. Schuddebuikt ie van het lachen en schudt ie af en toe zijn hoofd in vrolijke verwondering? Een blijvertje! Mijn man is summa cum laude geslaagd voor deze humorbekwaamheidsproeve.

Tegen etenstijd hadden mijn man en ik vandaag nog geen genoeg van het gieren en brullen. Maar de serie was op en onze magen rommelden. Ik verzamelde wat er nog in keukenkastjes lag want geen van ons had zin om naar een supermarkt te gaan:

– 300 aardappelen, neen geen 300, 300 gram. Beter nog is meer dan 300 gram maar die extra grammen had ik niet in huis vandaag.
– 1 rode ui
– 1 teen knoflook
– 5 trostomaten
– 1 tak verse rozemarijn uit mijn tuin (even een berichtje sturen of bellen van te voren, we zijn niet altijd thuis. Onze buren aan beide kanten hebben een sleutel van ons huis, dus die kunnen je eventueel ook even in onze tuin laten als het een noodgeval betreft.)
– olijfolie
– peper en zout

Dit waren de ingrediƫnten voor een ovenschotel. Hieronder volgen de bestanddelen van een witlof pompelmoes salade:

– 2 stronken witlof
– 1 halve duim, nee sorry, pink grapefruit
– 1 handvol hazelnoten
– 1 handvol rozijntjes
– olijfolie
– agavesiroop
– witte balsamicoazijn
– peper en zout

Oven voorverwarmen naar 200 graden Celsius.

Ik schilde de aardappels en maakte er schijfjes van. In een ovenschaal mengde ik ze met 2 eetlepels olijfolie. De tak rozemarijn legde ik gespeeld achteloos op de pieperpartjes. De schaal ging in de oven.

De rode ui sneed ik ring voor ring aan stukken. Schaal uit de oven gehaald, uienringen erdoor geroerd en alles teruggezet in de oven. Knoflook in schijfjes. Knoflook door de ovenschotel gemixt. Ik liet alles even de boel daar in die oven en begon aan de salade.

De witlof sneed ik in de breedte in ringen, waste en droogde ik in mijn slacentrifuge. Ik trok het deksel twee keer nog tijdens het rondtollen van de bak. Dat doe ik expres. Soms vliegen er dan een paar stukjes uit. Dan moet ik lachen. Living on the edge, kicks voor niks! Ja hoor echtgenoot, ik zet de centrifuge dan wel in de gootsteen, zodat de knoeiboel beperkt blijft.

Even terug naar die ovenschaal om alles een beetje om te scheppen, anders gaan die aardappelschijfjes plakken aan de bodem.

Ik kneep een klein beetje sap uit de halve pompelmoes voor de dressing. De rest van de grapefruit pelde ik, niet alleen de schil ging eraf, maar ik verwijderde ook alle velletjes tussen de partjes. Rotwerkje als je er niet van houdt. De roze flintertjes legde ik alvast in de saladeschaal.

De tomaten sneed ik in parten. Oven weer open. Ik schepte de tomaatdelen om met alles wat al in de ovenschaal zat plus een extra eetlepel olijfolie. Oh en op dit punt deed ik er ook peper en zout doorheen.

De hazelnoten roosterde ik in een pannetje op een heet pitje. De dressing werd gemaakt met grapefruitsap, agavesiroop, balsamicoazijn, peper en zout. Verhoudingen weet ik niet meer zo, ik denk 1 staat tot 1 staat tot 2, peper en zout naar smaak. Ik proefde en lekker was ie, de dressing. De witlof in de saladeschaal gedaan, dressing erover, rozijntjes en hazelnoten erover uitgestrooid, beetje husselen, klaar.

De ovenschotel haalde ik uit de oven toen de aardappelschijfjes lekker gaar waren. Ik heb niet bijgehouden na hoe lang dat precies was. Mocht je dit recept ooit nakoken, ik heb alles precies in de volgorde opgeschreven zoals ik het gemaakt hebt en ik heb de schaal nog ongeveer een  kwartier in de oven laten staan nadat de salade al klaar was. Maar nogmaals, hou die aardappeltjes gewoon goed in de gaten!

Nou goed daar heb je het, een simpel maaltje voor een luie zondag bankhangdag in het geval dat je precies dezelfde producten in je keukenkastjes vindt als ik vandaag en mijn man en/of ik of onze buren thuis zijn om rozemarijn te verstrekken.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven