Risottorijst met vegan tonijn

risottorijst

babbelende korrels risottorijst

Hoi! 

“Heb jij de bodem van de pan al gezien?” “Ja! Jij dan?” “Ik niet!” “Ik wel, ben er klaar mee, blus mij maar af!” “Ja ik ook, waar blijft die wijn?” 

Impressie van de gesprekken die korrels risottorijst met elkaar voeren wanneer ze door een pan met hete olie geroerd worden, vlak voordat ze aan alle kanten glazig zijn en de wijn en/of bouillon wordt geschonken. 

Ingrediënten voor twee personen:

– olijfolie om in te bakken

– 175 gram risottorijst

– 1 uitje, gesnipperd

– 2 tenen knoflook, fijngesneden

– 1 stukje verse peper naar smaak, fijngesneden

– 100 milliliter witte wijn

– 1 plantaardig bouillonblokje

– 400 gram diepvrieserwtjes

– 1 blikje visvrije tonijn met citroen en zwarte peper (of een van de andere varianten

– gedroogde dille naar smaak

– 1 scheut citroensap

– 50 gram plantaardige margarine, in blokjes gesneden

– zwarte peper uit de molen

– eventueel extra zout naar smaak

– plantaardige parmezaanachtige kaas om erover heen te strooien  

bereidingswijze:

1. Verhit allereerst een flinke scheut olijfolie in een hete bakpan en kook minstens een liter water in de waterkoker.  

2. Fruit nu de ui, knoflook en peper tot de ui glazig ziet.  

3. Voeg vervolgens de risottorijst toe, bak en roer de rijst door de pan heen totdat alle korrels onder de olijfolie zitten en er glazig uitzien.  

4. Schenk dan de witte wijn in de pan en blijf roeren tot de wijn bijna helemaal is opgenomen door de rijst.  

de wijn laat de risottorijst weer kletsen:

“Hips! Toch wel lekkerrr hè, die wijn?” “Wwwat zeggie? Water drinken? Ja goeie, hakt er in die wijn.” “Oh daar is de bouillon, lekkkerrrrr zout wel, dansen?!” Impressie van de gesprekken die korrels risottorijst met elkaar voeren wanneer de wijn in de pan is gegoten en de bouillon eraan komt.   

5. Schenk maar een flinke scheut water uit de waterkoker in de pan en verkruimel er een blokje bouillon doorheen. Blijf roeren, roeren en roeren tot het water weer bijna helemaal is opgenomen door de rijst. Giet weer water uit de koker erbij en blijf dit proces herhalen. Proef af en toe een rijstkorrel om te voelen of de structuur al bijna naar je wens is.   

6. Als de risottorijst bijna naar je wens is, voeg de erwtjes toe en een beetje water, dille naar smaak en blijf weer goed roeren terwijl de erwtjes langzaam ontdooien en warm worden in de risotto.  

7. Doe vervolgens het blikje visvrije tonijn bij de risotto en warm nog steeds roerend alles goed door.   

8. Haal de pan maar van het vuur en roer de margarine door de risotto. Maak af met een scheut citroensap, zwarte peper en zout naar smaak.  

9. Serveer de risotto ten slotte met vegan parmezaanse kaas ernaast en een vegan caprese van avocado, tomaat, basilicum en een lekkere balsamico(stroop).  

“Snurk grmbl” “Gaap haaaa” “Mmmh otteteboi”Impressie van de geluiden die korrels risottorijst maken terwijl ze voldaan op je bord liggen te dromen.    Doei!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven