Rode druiven zuurkoolschoteltje met sojaboterkrieltjes

Hoi! Er rolde zo een pak zuurkool in mijn winkelmandje net. En ook rode druiven, verse gember en krieltjes. Haha, wat een inspiratiebronnen! Ik heb ze mee naar huis genomen en nu fluisteren ze me allerlei instructies in. Ik besluit maar om gewoon blind op ze te varen.

Hier zijn de ingrediënten die ik voor twee personen gebruik:
– 500 gram zuurkool
– 500 gram krieltjes met schil (wat leven we toch in een doorontwikkelde wereld dat ik erbij moet zetten dat de aardappeltjes nog een schil hebben hè?)
– 250 gram pitloze (geëlaboreerde wereld ja, ik zei het toch) rode druiven
– 20 gram verse gember, geschild en kleingesneden
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 1 klein vers rood pepertje, in dunne ringetjes
– 1 ui met een snipperdag
– 2 eetlepels sojasmeerboter
– 10 eetlepels rode wijn
– 1 greep ongezouten (daar is er weer een, een hint van de tot in detail uitgewerkte wereld waar we in leven) pinda’s
– agavesiroop
– olijfolie
– zout
– speculaaskruiden

De zuurkool wil gelijk in een pan, met vijf eetlepels rode wijn erbij, ze houdt wel van een borrel. Zoals ook op haar verpakking staat wil ze zo’n 25 a 30 minuten borrelen.

Oh, die krieltjes hebben hoogte gekregen van de aandacht die ik de zuurkool heb gegeven. Ze willen onmiddellijk gewassen, geborsteld en geschrapt worden en het liefst zo snel mogelijk ook in een pan, met ruim water zodat ze allemaal onder staan, aan de kook en dan tien minuten tot een kwartier relaxen.

Maf is dat, als je het aan zuurkool en krieltjes zelf overlaat willen ze dus dat je gewoon de aanwijzingen op hun verpakkingen volgt. Nee, het zijn bepaald geen vrijdenkers. Ze zullen mijn blog ook wel nooit lezen.

Zo, tijd voor de sauzen.

“Backing flavours met mij erbij!” schreeuwt de gember uitgelaten. Mh, die leest mijn blog wel? Lichtelijk verbaasd ben ik nu. Maar oké. Backing flavours met gember het is: ui, knof, peper en gember bakkeleien in hete olie.

De pinda’s willen een beetje gehakt worden eer ze bij de backing flavours in de pan gaan. Dat vinden ze zelf wat subtieler. Bon. Ik hak en rol de pinda’s in de pan. Er wordt me verzocht het vuur lager te zetten. Ook bon.

5 eetlepels rode wijn voelen zich wel aangetrokken tot de pinda’s.  Mooie borrelcombinatie ook weer. Oh wacht. Ik vergeet helemaal om foto’s te maken! Die instructies worden mij dan ook niet gegeven. Hier, een momentopname:

Zout, drie eetlepels pruimenazijn en een eetlepel agavesiroop staan te dringen om zich ermee te bemoeien. Ook bon dan maar, vort, in die pan met jullie!

Die druiven zijn nu ook wel heel nieuwsgierig geworden en laten zich graag wassen en halveren om tegen de backing flavours, pinda’s, wijn, azijn en agavesiroop aanliggend opgewarmd te worden. Kijk eens, ik heb weer een feest in een pan hoor!

Als die zuurkool begint te roepen dat het wel mooi geweest is en dat ze ook naar het feest wil, geef ik haar gelijk haar zin. Hoppakee, freestyle rock ‘n rollen met zijn allen in die pan!

Ik bemoei me er toch nog even zelf tegenaan en proef. Dat zorgt ervoor dat ik er toch nog een teug agavesiroop bij knijp en er een flinke snuf speculaaskruiden overheen schud. Maar ho ho ho! Dat zijn niet zomaar speculaaskruiden! Neehee! Dat zijn pittige speculaaskruiden van  chez djeenie! Zij is een lieve vriendin en mede keukenprinses. Ze maakt haar eigen pittige speculaaskruiden melange, en ik heb nog nooit lekkerdere geproefd. Ik kreeg vandaag een zakje, per post! Hoe fabelachtig leuk is dat!?

Snel smelt ik de sojaboter voordat ie begint te piepen om aaaaaaandacht, meng er wat zout door, giet de krieltjes af en meng de boter door de aardappels. De tafel dekt zich niet zelf, maar bemoeit zich verder ook nergens mee.

En ik maak, uiteraard in overleg met alle maaltijdcomponenten, een bord op voor dit bordbeeld:

Mijn echtgenoot heeft het over het ontploffen van smaken in zijn mond op de enige juiste manier, dus dat is goed nieuws. Door de scherpte van de peper die ik gebruikte krijgen we wel allebei een loopneus van het diner. Door de combinatie van scherpe smaken als peper en gember met het zure van de zuurkool en azijn en het zoete van de agavesiroop en de druiven raad ik deze zuurkoolschotel van harte aan tegen verkoudheid. Maar ik ben geen dokter, dus sla mijn advies maar liever in de wind!  

Doei!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven