Het ontstaan van een rode linzensoep
Hoi!
“Wat ben je allemaal aan het schrijven dan?”
“Een soepje.”
Ja ik schrijf dus een soepje. Dat is weer eens iets anders dan een gedichtje, een liedje of een verhaaltje. Ik schrijf een soepje tevoorschijn. Soep soep soep soep soep, flotsj, kloenk, sjnalll, plonk, plons, glop, glogger, sjloep, kom maar door jij, soep! Ja dat klopt. Je moet de soep in haar eigen taal tevoorschijn schrijven. Ha, daar is ze al! Soepje is geschreven, nu komt het recept
Details
6 borden
10 minuten
30 minuten
Ingrediënten
500 gram gedroogde rode splitlinzen
3 blokjes plantaardige bouillon
3 middelgrote uien in snippers
3 tenen knoflook in stukjes
1 stukje verse gember naar smaak, geschild en fijngesneden
1 stukje verse peper naar smaak, fijngesneden
komijnpoeder
gemalen kurkuma
citroengraspoeder
pittige speculaaskruiden
1 blik kokosmelk (400 milliliter)
olijfolie
peper en zout
voorbereidingen
Voordat je überhaupt aan de slag gaat met het recept, snipper je de uien, hak je de knoflook fijn, snij je peper en gember klein en spoel je de rode linzen goed af onder de kraan in een vergiet.
Bereidingswijze
1. Zet de rode linzen met de 3 bouillonblokjes ruim onder water in een kookpan, breng vervolgens aan de kook en laat 15 a 20 minuten koken, tot de linzen gaar zijn. Giet ze echter niet af.
2. Verhit bovendien een flinke klots olijfolie in een bak- of braadpan en fruit de ui. Voeg na een minuut of twee de knoflook, peper en gember toe en strooi rijkelijk met alle andere genoemde kruiden en specerijen. Met het komijnpoeder mag nog rijkelijker overdreven worden want LEKKER en van de kurkuma ging er bij mij ook een kilo in.
Dat bedoel ik dus overdrachtelijk. Er ging niet echt een kilo kurkuma in de pan. Toch wel een schud of tien. En nog wel meer dan tien snuffen komijn. Hoor het snuffen dat konijn. Dat komt door alle komijn. Ach wat dom lullen, in mijn keuken woont helemaal geen konijn. Er bivakkeert alleen af en toe een kat. En zij snuft niet. Zij kauwt. Haar etensbakje staat in de keuken. Zij slobbert. Haar waterbakje staat ook in de keuken.
3. Als die linzen ondertussen lang genoeg gekookt hebben giet je er de kokosmelk door en roer je goed. Dan kunnen de smaakmakers ui, knoflook, peper, kruiden en specerijen ook in de soeppan gesmakt worden. Er mag weer goed geroerd worden jawel hoor. Nog even laten pruttelen en….
4. Tijd voor de staafmixer! Zet hem in die pan en gladhakken dan! Stel dat dat nodig is: opsmukken met peper en zout. Of aanlengen met nog wat water, wat je wil!
5. Daar is je rode linzensoep. Tevoorschijn gekookt. Hoe mooi. En lekker.
Doei!