Saladebar, decoratietips

saladebar

Hoi! Soms ga ik naar Duitsland. Ik doe dan inkopen bij een saladebar. Nee, bij een drogisterij. Het aardige aan Duitse drogisterijketens is dat ze vaak heel veel veganistische dingen verkopen. Van doucheschuim tot broodbeleg en van ijscappuccino’s tot kaarsen. Ik stouw mijn fietstassen vol met die dingen, strijk neer in een typisch Duits etablissement en bestel een doppelte Espresso.

Daar wordt dan gratis een glaasje bubbelend water naast gezet. Dat mag je ook opdrinken. Ik hou ervan. In zo’n bar denk ik wel eens na over het komende avondeten. Dat heeft zelden zin, er komt bijna nooit iets in me op. Meestal zie ik mijn gerechten pas als ze al af zijn. Zo ben ik mijn eigen verrassingsei. Of verrassingsui, dat is plantaardiger.

Saladebar

Over verrassingen gesproken, ik hou van salades. Laatst maakte ik na zo’n Duitslanddag een herfstsaladebuffet. Daar wil ik het dus eigenlijk over hebben nu. Het aardige aan zo’n saladebar is dat alles in een oogwenk op tafel staat en niemand zich hoeft te vervelen tijdens het eten. Het houdt je van de straat, zoals het een goede bar betaamt. Je stouwt je bord vol met zelf bepaalde combinaties van dingen, giet erover wat je erover wil gieten en zwaait dankbaar naar het universum voor de prachtige worteltjes, knollen, paddenstoelen en andere herfstige heerlijkheidjes die je weer naar binnen mag schuiven.

Hier volgen wat decoratietips voor een warm ogend najaarssaladebuffet.

Tip 1:
Schijfjes van 16 champignons en verse knoflook gebakken in olijfolie en bestrooid met gemalen zeezout en zwarte peper.

saladebar

Tip 2:
Een in blokjes gesneden venkelknol in olijfolie gebakken met een handje studentenhaver, een snuf kaneel en zeezout.

Tip 3:
200 gram spruitjes gekookt in water met een snuf kaneel, een eetlepel sojaboter, een eetlepel ahornsiroop, wat gemalen nootmuskaat en zout.

Links in de hartvorm de venkel, rechts de spruiten.

Tip 4:
Een winterpeen in plakjes gesneden en gaar gekookt in het van de spruitjes overgebleven kookvocht met al dezelfde smaken van dien.

Tip 5:
4 geroosterde (witte) boterhammen ingewreven met een teen knoflook, bestrooid met zout en in repen gesneden.

Tip 5:
1 ui in ringen gesneden en in olie gebakken.

Tip 6:
Grote bladeren van stevige (Romeinse) sla, gewassen en rechtop in een hoge kom gestoken, mooie oliĆ«n, azijnen en balsamico’s.

Nou, dat ziet er allemaal toch mooi uit niet? En het aardige aan zo’n saladebuffet is dat je iedere keer weer iets nieuws op je bord kunt verzinnen. Een slabladkom vol lekkers bijvoorbeeld, belegde reuzecroutons, gevulde slazakjes uit het vuistje of ook wel gewoon een bord salade. Kijk maar.  

Saladebar
saladebar

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven