Sauszondag. Peultjes d’orange. Leek, macaroni and fool’s cheese. Blauwe balsamicobessen.

Hoi! Ik doe drie gangen vandaag. Goed? Omdat het lente is. En zondag. En kermis. In Enschede dan.

Voor: peultjes in sinaasappelsaus. Hoofd: prei in kaassmakersaus met macaroni. Mac and fool’s cheese. Na: blauwe bessen in balsamicosaus. Voorhoofd Na. Goeie restaurantnaam wel, niet? Ik kook voor twee. Ha en ik bespeur een sausthema. Veel mensen krijgen in het voorjaar dan ook de neiging om te sauzen, als die lentezon niets verhullend op die ooit zo stralend witte muren valt. Gelukkig houd ik wel van kleurschakeringen dus ik laat me door een zonnetje niet naar de verfwinkel jagen.

Ik maak de sauzen eerst. Te beginnen met de balsamicosaus. 150 milliliter balsamicoazijn.75 milliliter rode wijn. 60 mililiter whisky. Een stuk sinaasappelschil, zwarte peper en drie kruidnagels. Kook dit goedje in zo’n dertig minuten op laag vuur tot stroop en haal daarna de kruidnagels en sinaasappelschil eruit.

Klaterkaassaus maak ik vandaag als volgt: ik smelt een dikke eetlepel sojaboter. Zeven eetlepels sojamelk schep ik daarbij. En drie eetlepels edelgistvlokken. Peper en zout maal ik er doorheen. Nootmuskaat, een flinke veeg, schud ik erin. Laag vuur. Opwarmen.

Sinaasappelsaus: Ik pers één sinaasappel uit en dat sap doe ik in een pannetje samen met een theelepel maïzena en een theelepel citroensap. Dit laat ik zo samen een beetje dik koken. Als dat gebeurd is gaan er drie theelepels sojaboter bij die er ook even doorheen smelten. En dan nog wat peper en zout, bij mij uit molens, omdat ik die nu nou eenmaal heb.

Kijk ze pruttelen mijn sausjes. Ik ga de peultjes en prei doppen en in ringen snijden. Respectievelijk dan hè. En wassen en wassen. Ook respectievelijk.

Verder met Voor. Ik kook de peultjes kort, zodat ze nog een beetje knapperig zijn. Intussen hak ik de pecannoten en gewassen krulpeterselie een beetje grof. De peultjes verdeel ik over twee borden. Op de peultjes leg ik de noten en de peterselie. De sinaasappelsaus topt af. Zo. Dit gaan we nu eten hoor. Tot zo dan. Eet smakelijk Voor!

Ja dat was lekker hè? Dan nu Hoofd. Ik kook veel water in een grote pan om straks macaroni voor twee personen in te vergaren. Ik verhit een grillpan en bestrijk de bodem van deze pan met olijfolie. Dan gaat de prei erin. Die gril ik, zo’n 5 a 10 minuten op hoog vuur. Er gaat wat peper en zout overheen ook. De macaroni kookt gaar en giet ik af. De klaterkaassaus heb ik weer even een beetje opgewarmd. Ik ben niet tevreden over de hoeveelheid dus ik doe er nog drie eetlepels sojamelk bij.

Dan maak ik twee borden op. Macaroni, saus, prei, nog wat saus en peterselie is mijn volgorde. Kijk wat een mooi groen bordje weer:

Toetje afmaken is gemakkelijk. Ik verdeel de blauwe bessen over twee kommetjes, roer de balsamicosaus erdoorheen en bestrooi alles met een beetje rietsuiker.

Zie hier een mooi lepelbeeldje:

Doei!

Ingrediënten voor Voor:
– 250 gram peultjes
– 1 sinaasappel
– 1 theelepel maïzena
– 3 theelepels sojaboter
– gemalen peper en zeezout
– 1 klauwtje krulpeterselie
– 1 greepje pecannoten

Ingrediënten voor Hoofd:
– genoeg macaroni voor twee
– 1 flinke prei
– 1 dikke eetlepel sojaboter
– 7 eetlepels sojamelk
– nog 3 eetlepels sojamelk
– 3 eetlepels edelgistvlokken
– nootmuskaat
– gemalen peper en zeezout
– een handvol verse krulpeterselie

Ingrediënten voor Na:
– 150 mililiter balsamicoazijn
– 75 mililiter rode wijn
– 60 mililiter whisky
– stuk sinaasappelschil
– wat gemalen zwarte peper
– 3 kruidnagels
– een doosje ontdooide blauwe bessen uit de diepvries
– wat rietsuiker

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven