Scheppelschaapjes met ballen. Aardappels, groente en iets.

Hoi! “Verzin jij maar een gerechtnaam dan maak ik dat morgen,” zei ik vannacht. Waarop mijn man alleen maar dieren in zijn hoofd voorbij zag huppelen en ietwat hulpeloos “scheppelschaapjes!” riep. “Ok, als jij voor de bloemkool zorgt”, was mijn antwoord.

Bloemkool dus. Gewoon normaal. Ik heb de kool net heel doorsnee zoals dat hoort in roosjes verdeeld en in een laag water op het vuur gezet. Ik schil nu wat aardappels en ga die zo ook ordinair koken. Ik kan dat best, aardappeltjes, iets en groente.

Hier stopte ik met rechtstreeks bloggen en hield ik de stappen verder bij met pen en kladpapier. Maar nu kan ik zeggen dat iets een gehaktbal is.

Een gehaktbal bijvoorbeeld is een gehaktbal. Een glazen pui is dan weer geen gehaktbal. Als het goed is. Anders is het lastig eten. Of lastig naar buiten kijken. Of lastig naar binnen kijken.

Maar die bloemkool en aardappels staan inmiddels te koken en ik ga ervan uit dat je zelf wel bepaalt wanneer ze klaar zijn.

Ik gooi spontaan een halve aubergine en een heel uitje in stukjes in een maatbeker, samen met wat verse peper, laos, citroensap en een teen knoflook. Dit mix ik grof met de staafmixer en ik draai er een flinke hoeveelheid zeezout doorheen. Toe voeg ik een eetlepel edelgistvlokken, zeven eetlepels boekweitvlokken en ik roer alles goed door. Dan moet ik opeens aan lijnzaad denken en dat ik eens ergens las dat gemalen lijnzaad de eigenschappen van ei zou hebben. Ik vijzel een eetlepel van het zaad tot pulp en meng dit ook door het gehakt.

En dan draai ik er ballenburgers van.

Olijfolie, flink wat, verhit ik in een koekenpannetje en daar gaan de ballen in. Gewoon alledaags bakken alsof je met vlees in de weer ben. Zo ziet het er ook uit. Ik krijg er een droeverig gevoel van.

Ondertussen vijzel ik 14 paranoten fijn. Nog een eetlepel edelgist erbij gemalen, zes eetlepels vocht uit de bloemkoolpan, zout naar smaak en een snuf nootmuskaat. Als de bloemkool is afgegoten scheppel ik dit sausje door de schapenwolkjes. De bloemkoolroosjes.

Nou daar gaat ie hoor. Net echt om te zien, die gehaktbal, zowel van binnen als van buiten. Goede pui dus ook wel dan.

Qua smaak mag ie sappiger en zouter. Misschien een tomaatje erdoor de volgende keer en wat sojasaus en/of ketchup. De volgende keer? Ja, ik ben heel erg van plan om deze ballen nog een  keer te maken, en dan beter. Ze kwamen vandaag heel snel even terloops spontaan uit mijn keukenkop via het aanrecht de pan in gerold en ik ben vast van plan ze te perfectioneren. Dus wacht nog even af met nakoken, the best is yet to come.

Doei!

Ingrediƫnten voor twee:
– 1 bloemkool
– aardappels genoeg voor twee personen
– 1/2 aubergine
– 1 kleine ui
– stukje verse peper
– 1 knoflookteen
– 1 stukje geschilde laos
– 1 stukje citroengras
– 2 eetlepels edelgistvlokken
– 7 eetlepels boekweitvlokken
– 1 eetlepel lijnzaadjes
– 14 paranoten
– olijfolie
– zeezout
– nootmuskaat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven